Paket Rumi

Poklonite ljubav kroz vanvremensku poeziju najčitanijeg pesnika na svetu, Mevlane Dželaludina Rumija.detaljnije

1.700,001.200,00 RSD
ušteda: 500,00 RSD (-29%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Čitanje Rumijeve poezije je vid meditacije nad sopstvenom dušom. Njegovi stihovi podsetiće vas da je ono najskrivenije u vama, vaša žudnja, ono što vas čini uzvišenim.

Jer „ljubav nema svrhu, ona je astrolab božijih tajni.”

Univerzalna poruka ljubavi i lakoća sa kojom ju je Rumi prenosio prošle su svaki test vremena i prostora. Zato ga i danas, posle toliko vekova čitamo i prevodimo, praveći mala hodočašća sa svakom pesmom.

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 14 X 20 cm

Prevod: Ana Jovanović

Ilustracije: Olivera Inđić

Mevlana Dželaludin Rumi

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama. Pisao je na persijskom jeziku.

Rođen je 1207. godine u gradu Balhu, oblast Baktrija, tada u sastavu Persijskog carstva (današnji Avganistan). Potiče iz ugledne porodice, a njegov otac Bahaudin Velad bio je veliki učenjak. Pred najezdom Mongola, ili zbog dvorskih intriga kojima je njegov otac Bahaedin postao izložen, njegova porodica napušta Balh između 1213. i 1217. godine. Prema predanju, u gradu Nišapuru sreću čuvenog mistika Atara, koji je, videvši Bahaudina i Dželaludina, uzviknuo: „Gle čuda! Dolazi nam reka koja vodi moćni okean!“. Tada je čuveni sufija malom Dželaludinu poklonio svoju Knjigu tajni (Esrarname).

Nakon nekoliko godina putovanja kroz razne oblasti Istoka, porodica se najzad nastanjuje u gradu Konja, gde je Bahaedin 1227. godine uspeo da dobije položaj profesora teologije. Konja se nalazila u istočnoj Anadoliji, u oblasti koja se nazivala Rum (prema Rimskom, tj. Istočnom rimskom carstvu — Vizantiji), po čemu je budući pesnik dobio svoj nadimak Rumi.

 • Rumi - slava koja prevazilazi sve zakone vremena

  Rumi je moćan. Nijedan pesnik i nijedan mistik ne može da se približi onome što je postigao. Ogromna svetska popularnost koja vekovima ne jenjava posledica je njegove jedinstvene i autentične ličnosti.
  Rumi je bio obrazovan i kulutran i za svoje doba izuzetno cenjen. Postao
  detaljnije

 • Čovek koji je nadahnuo Rumijevu poeziju

  „Negde izvan ideja ispravnog i rđavog postoji livada. Tamo te čekam.”

  Čak i nekoliko vekova kasnije, ovi divni stihovi koje je napisao Dželaludin Rumi vode naše nemirne duše. Njegove pesme deluju
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra