Tesna vrata

„Tesna vrata” Andrea Žida važe za jednu od najlepših i najtragičnijih ljubavnih priča u istoriji književnosti. Kratki roman „Tesna vrata” u klasičnom stilu Andrea Žida osvetljava uzaludnu borbu za dostizanjem uzvišenosi kroz odricanje od fizičke ljubavi.detaljnije

Odlomak 800,00700,00 RSD
ušteda: 100,00 RSD (-13%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Židova Tesna vrata napisana su 1909. kao novela koja, zajedno sa Imoralistom čini par narativa o sukobu unutrašnjih želja i moralnih načela. Za razliku od glavnog lika Imoralista koji se prepušta čulnom zadovoljstvu, Žerom i Alisa iz Tesnih vrata svoju ljubav žrtvuju zarad dostizanja uzvišenosti duha.

Uz Geteove Jade mladog Vertera, Tesna vrata važe za jednu od najlepših i najtragičnijih ljubavnih priča u istoriji književnosti.

Avaj! Tek ga sada razumem vrlo dobro; između Boga I njega ja sam bila jedina prepreka.


Reci, o Bože moj, koja te je duša zaslužila više? Nije li on rođen za nešto bolje nego da voli mene? I da li ću ga ja voleti toliko ako se mora zaustaviti samo na meni? Kako se smanjuje u sreći sve što bi moglo biti herojsko!


O! Kada bismo samo mogli, nadnoseći se nad dušu koju volimo, videti u njoj, kao u ogledalu, kakvu sliku ostavljamo!

ISBN: 978-86-82394-02-0

Broj strana: 117

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 14 X 20 cm

Godina izdanja: 2022

Prevod: Ivanka Jovičić

Ilustracije: Nina Mašina

Andre Žid

Andre Pol Gijom Žid francuski je pisac, humanista i moralista. Tragalac za sopstvenom ličnošću, ostajući uvek suštinski religiozan. Koristio je pisanje kao sredstvo za izučavanje moralnosti.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost i zagovornik za prava homoseksualaca, rođen je u Parizu, 22. novembra 1869. NJegov otac Pol bio je profesor prava i umro je kada je Židu bilo 11 godina. U autobiografiji Ako zrno ne umre, Žid je napisao da je njegov otac "dan provodio ne progovarajući ni reči u prostranoj ali mračnoj radnoj sobi, u koju sam ulazio isključivo ukoliko bi me on pozvao".

U radnoj sobi otac mu je čitao Molijera ili putovanja iz Odiseje, a posle bi o tome diskutovao sa Židovom majkom Žilijet. Ova čitanja duboko su se urezala u svest mladog Andrea, ne samo zbog zbog samog čina koji je bio nalik nekoj svečanosti, već zbog ozbiljnosti glasa njegovog oca i ponašanja njegove majke.

 • Ljubav koja je obeležila život i stvaralaštvo Andrea Žida

  Dim se širio u visinu jednog tihog letnjeg dana i sve je kao velika lomača kada je Madlen Žid palila pisma svog muža. Na porodičnom imanju u Normandiji, koje je nasledila, živela je uglavnom bez društva svog raspuštenog muža. Ovoga puta Andre Žid otišao je predaleko. Napisao je
  detaljnije

 • Premijerno na Beogradskom sajmu!

   

   

  Bliži se 65. međunarodni beogradski sajam knjiga i zbog toga smo pripremili naslove koje ćete moći da
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra