Grčki mitovi

Knjiga Grčki mitovi Šarlot Higins nas na inovativan način vraća na izvorište kulture, u čarobni svet grčkih mitova koji naseljavaju bogovi, heroji, nimfe i muze. Ova knjiga omogućiće vam da grčke mitove razumete bolje nego ikada pre. Da raspetljate zamršene niti priča o bogovima i smrtnicima i razumete složenu tkaninu koju oni tvore. Kroz oči ženskih likova, boginja i smrtnica koje na razboju tkaju ove večne priče, uočićete kako se potka grčkih mitova proteže od antičkog doba do danas.detaljnije

1.650,001.400,00 RSD
ušteda: 250,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

 

Grčki mitovi su suprotno od vanvremenskih, oni su svevremenski. Za nas će uvek biti istiniti jer nam skreću pažnju na krajnosti ljudskog iskustva: iznenadne, neobjašnjive katastrofe, nagle preokrete sudbine, naizgled proizvoljne događaje koji menjaju naše živote. Oni se, ukratko, bave osnovnim činjenicama ljudskog stanja.

Rešila sam da svoje grčke mitove oblikujem u priče koje pripovedaju ženski likovi. Ili, da budem precizna, moje žene ne pripovedaju. One tkaju svoje priče u fine i složene tkanine. Glavna ideja knjige inspirisana je konkretnim trenucima u klasičnoj književnosti kada ženski likovi preuzimaju kontrolu nad pričom. U velikom broju slučajeva, ovo se dešava prilikom čina tkanja. Knjiga se, najvećim delom, sastoji od mojih opisa ovih tkanja.

Svet grčkih mitova je uzbudljivo i opasno mesto, gde se može ispostaviti da je zabrađeni stranac koji kuca na vaša vrata niko drugi do kralj ili jedan od bogova; gde se možete preobraziti u lastu ili vodomara ili jelena; gde vas potraga za izgubljenim mužem može odvesti na vrh Olimpa da se prepirete sa bogovima lično.

U ovaj svet upravo ulazimo.

Jeste li spremni?

Onda me pratite.

ISBN: 978-86-82394-14-3

Broj strana: 320

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 14 X 20 cm

Godina izdanja: 2023

Prevod: Jasna Dimitrijević

Ilustracije: Kris Ofili

Šarlot Higins

ŠARLOT HIGINS je britanska spisateljica i novinarka. Ona je glavna novinarka kulturne rubrike Gardijana.
U pisanju se najviše bavi antičkim svetom i njegovim približavanjem savremenim čitaocima.
Jedno od njenih najznačajnijih dela je Pod drugim nebom: Putovanje kroz rimsku Britaniju, za koje je bila nominovana za najprestižnije britanske nagrade za esejistiku.
Živi u Londonu.

  • Grčki mitovi kroz priču o ženama i tkanju

    Čemu služe mitovi i predanja? Da li daju smisao i vrednost neminovnoj prolaznosti vremena ili nam pomažu da se izborimo sa povremenim besmislom i životnom nepravdom? Vodeći se ovim pitanjem, autorka Šarlot Higins u svojoj knjiz
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra