Mala knjiga mudrosti

Iz dalekog trinaestog veka stiže nam Rumijeva „Mala knjiga mudrosti". Ova knjiga namenjena je svim ljubiteljima Rumijeve poezije, onima kojima je potrebna dnevna doza nadahnuća, duhovnim tragaocima i svima koji žude za iskonskom mudrošću. Pred vama je dvesta pedeset citata, mudrosti i crtica iz Rumijevog života koje su namenjene oplemenjivanju vašeg. Prepustite se istinskoj inspiraciji i dopustite da vas opije lepota življenja.detaljnije

880,00780,00 RSD
ušteda: 100,00 RSD (-11%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

„Mala knjiga mudrosti" je zbirka nadahnutih citata, poslovica i crtica iz života najvećeg persijskog pesnika, Rumija. Kroz nju nam se Rumi obraća, baš kao što se, pre osamsto godina, obraćao svojim savremenicima.

„Mala knjiga mudrosti" obuhvata dvesta pedeset Rumijevih izjava i zapažanja na različite teme, u rasponu od ljubavnih jada do pokušaja razumevanja ljudske i prihvatanja božanske prirode. Citati su odabrani tako da odražavaju Rumijev pristup životu i bave se neizbežnim problemima sa kojima se i dan-danas susrećemo. Krajnji rezultat je produžena meditacija o tome kako živeti svoj život sa smislom, produktivnošću i milosrđem.

„Mala knjiga mudrosti" je namenjena svim ljubiteljima Rumijeve poezije, onima kojima je potrebna dnevna doza nadahnuća, duhovnim tragaocima i svima koji žude za iskonskom mudrošću.

ISBN: 978-86-82394-15-0

Broj strana: 117

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Godina izdanja: 2023

Prevod: Ana Jovanović

Ilustracije: Olivera Inđić

Mevlana Dželaludin Rumi

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama. Pisao je na persijskom jeziku.

Rođen je 1207. godine u gradu Balhu, oblast Baktrija, tada u sastavu Persijskog carstva (današnji Avganistan). Potiče iz ugledne porodice, a njegov otac Bahaudin Velad bio je veliki učenjak. Pred najezdom Mongola, ili zbog dvorskih intriga kojima je njegov otac Bahaedin postao izložen, njegova porodica napušta Balh između 1213. i 1217. godine. Prema predanju, u gradu Nišapuru sreću čuvenog mistika Atara, koji je, videvši Bahaudina i Dželaludina, uzviknuo: „Gle čuda! Dolazi nam reka koja vodi moćni okean!“. Tada je čuveni sufija malom Dželaludinu poklonio svoju Knjigu tajni (Esrarname).

Nakon nekoliko godina putovanja kroz razne oblasti Istoka, porodica se najzad nastanjuje u gradu Konja, gde je Bahaedin 1227. godine uspeo da dobije položaj profesora teologije. Konja se nalazila u istočnoj Anadoliji, u oblasti koja se nazivala Rum (prema Rimskom, tj. Istočnom rimskom carstvu — Vizantiji), po čemu je budući pesnik dobio svoj nadimak Rumi.

 • Knjige za srećniji i ispunjeniji život

  Biti srećan izraz je koji se veoma često i, reklo bi se, olako koristi u životu savremenog čoveka. Sreća kao takva postala je glavni životni cilj, bez istinske zapitanosti šta je zapravo ona, na koji način se do nje dolazi i da li je uopšte dostižna. I dok kroz različite metode, savete,
  detaljnije

 • Rumi - slava koja prevazilazi sve zakone vremena

  Rumi je moćan. Nijedan pesnik i nijedan mistik ne može da se približi onome što je postigao. Ogromna svetska popularnost koja vekovima ne jenjava posledica je njegove jedinstvene i autentične ličnosti.
  Rumi je bio obrazovan i kulutran i za svoje doba izuzetno cenjen. Postao
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra