Metamorfoza

„Metamorfoza” je remek delo književnosti Franca Kafke. Arete je objavio Ilustrovanu knjigu Kafkine „Metamorfoza”.detaljnije

Odlomak 820,00600,00 RSD
ušteda: 220,00 RSD (-27%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Jedne večeri prijatelj mi je pozajmio zbirku pripovedaka Franca Kafke. Vratio sam se u pansion i počeo da čitam „Metamorfozu”. Prva rečenica umalo me je oborila s kreveta. Bio sam jako iznenađen. Pisalo je „Kada se Gregor Samsa probudio jednog jutra iz nemirnih snova, primetio je da se u krevetu pretvorio u ogromnu bubašvabu.” Pročitavši to, pomislio sam kako nikome nije dozvoljeno da piše takve stvari. Da sam znao da jeste, krenuo bih mnogo ranije da stvaram. Istog tenutka počeo sam da pišem kratke priče.

Gabrijel Garsija Markes

Ako Kafka želi da izrazi apsurd, on će iskoristiti konzistentnost. Znate priču o ludaku koji je pecao u svojoj kadi? Psihijatar ga je pitao da li grizu, na šta mu je ovaj grubo odgovorio: „Naravno da ne, budalo, pa to je kada.” Ta anegdota je stara. Ipak, ona može objasniti do koje je mere apsurd povezan s dekadencijom logike. Kafkin svet zaista je neobjašnjiv univerzum u kome čovek sebi dozvoljava luksuz mučenja pecanja u kadi znajući da ništa neće uloviti.

Alber Kami

Čitalac mora da probudi dečju naivnost kako bi se prepustio surovoj sili Kafkinog univerzuma. Zato je, u Kafkinom slučaju, prvo (naivno) čitanje, obično i najadekvatnije.

Slavoj Žižek

Jedini umetnik koji bi mogao da bude moj brat jeste Franc Kafka.

Dejvid Linč

ISBN: 9788680426297

Broj strana: 64

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 138 X 200 mm

Prevod: Nils Nebe

Ilustracije: Jana Vuković

Franc Kafka

Franc Kafka rođen je 3. jula 1883. u Pragu a umro 3. juna 1924. u Beču. Spada u red najznačajnijih i najuticajnijih pisaca dvadesetog veka. Presudni uticaj na recepciju Kafkinih dela imao je Maks Brod, Kafkin intimni prijatelj koji se oglušio o Kafkinu testamentarnu volju i objavio njegova dela. Za života je Franc Kafka ostao poznat samo užem krugu čitalaca. Istina, krugu kome su pripadali Tomas Man, Herman Hese, Alfred Deblin, Rajner Marija Rilke, Robert Muzil, Kurt Tuholski... Odmah po završetku Drugog svetskog rata Kafkina dela su preko Amerike vraćena u Nemačku, gde su prihvaćena kao ravnopravna sa delima Tomasa Mana ili Bertolda Brehta. Kafkina poularnost u tim godinama bila je veoma velika.

Kafka je imao nekoliko ljubavnih veza u životu, dva raskinute veridbe, ali se nikada nije oženio. 1920. godine upoznao je Milenu Jesensku, koja je prevela neka od njegovih dela na češki, i postao blizak sa njom. Sa Dorom Diamant se upoznao 1923. i to je bila njegova poslednaj ljubav. Dora je između 1923-1924. na Kafkin zahtev spalila jedan deo njegovih spisa.

Za Kafkinog života objavljene su samo neke njegove pripovetke: Presuda, Preobražaj, U kažnjeničkoj koloniji, Seoski lekar i Umetnik u gladovanju. Tek posthumno su objavljeni romani Proces, Zamak i Amerika.

  • Arete čitaoci pišu o Arete knjigama

    Da li sam i ja bubašvaba?

    U poznatom romanu Metamorfoza, Kafka vam samo gomila niz besmislica i ono što vas vodi kroz celu priču je očekivanje raspleta jednog suludog dešavanja. Tok priče je takav da neprestano želite objaš
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra