Nežna je noć

akcija: AKCIJA!

Skot Ficdžerald završio je knjigu „Nežna je noć” 1933. godine i to je četvrti i poslednji roman koji je objavio. Smatrao ga je svojim najboljim delom. Ficdžerald u „Nežnoj noći” stvara psihički složene likove, potom ih pušta da zažive, i onda ih, tako samostalne, prati na svakom koraku i tumači im gestove, pokrete i reči dok ga oni sami vode kroz svoje ambicije, tragedije, snove, iluzije.detaljnije

Odlomak 990,00880,00 RSD
ušteda: 110,00 RSD (-11%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Kao temelj radnje piscu je poslužio bračni par kojeg je lično poznavao, Džerald i Sara Marfi, imućni ljudi koji su u svom domu okupljali najcenjenije umetnike tog vremena, poput Pikasa i Hemingveja, ali postepeno priča skreće na mračnije staze i postaje odraz njegovog života i braka s neukrotivom Zeldom Ficdžerald.

Pratimo razvojni put njihovog odnosa, koji je utoliko bolniji ukoliko znamo da pisac govori iz ličnog iskustva. Prikazujući njihove borbe sa unutrašnjim demonima, kao da je hteo da donese i konačni sud o svom braku, kao da ga je, kako roman odmiče, to sve više obuzimalo... ali nije dozvoljavao da bude pristrasan kao sudija. Možemo sami da odaberemo stranu, da tumačimo ko je koliko dao, a ko je koliko uzeo, ko je pobednik, a ko je poraženi.

I pored toga što ovo delo isprva nije dobilo onakvu pažnju kakvu zaslužuje, reputacija mu je iz godine u godinu sve više rasla zahvaljujući novim tumačenjima i dubljim uvidima u njegovu moralnu temu, da bi se danas smatralo jednim od najvećih američkih romana. Priča o Diku i Nikol Dajver, blistavog lica, a tamnog naličja, burno se razvija i teče, i sve vreme se prepliće sa stvarnom pričom Skota i Zelde Ficdžerald, koja će se nedugo zatim zauvek okončati, dok Dik i Nikol i dalje žive.

ISBN: 9788680426198

Broj strana: 431

Pismo: Ćirilica

Povez: meki

Format: 138 X 200 mm

Prevod: Irina Vujičić

Ilustracije: Jana Vuković

Skot Ficdžerald

Frensis Skot Ki Ficdžerald (1896–1940) bio je američki pisac romana i kratkih priča iz ere džeza. Smatra se jednim od najvećih pisaca 20. veka. Pripadao je samozvanoj Izgubljenoj generaciji, Amerikancima rođenim devedesetih godina 19. veka koji su stasali tokom Prvog svetskog rata. Završio je četiri romana, ostavio je peti nedovršen, i napisao desetine kratkih na temu mladosti, očajanja i starenja.

  • Osvrt na velliku ljubav Zelde i Skota Ficdžeralda

    Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča iz američke književnosti nije se odvijala u romanu, već u stvarnom životu. Poručnik Skot Ficdžerald 1918. godine upoznao je osamnaestogodišnju Zeldu Sajre, ćerku sudije u Montgomeriju.
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra