Ljubavne pesme

U vreme kada je ljubav najpotrebnija, Arete vam predstavlja vanvremensku poeziju najčitanijeg pesnika na svetu, Mevlane Dželaludina Rumija i zbirku „Ljubavne pesme” koju je uredio Dipak Čopra.detaljnije

Odlomak 820,00700,00 RSD
ušteda: 120,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Čitanje Rumijeve poezije je vid meditacije nad sopstvenom dušom. Njegovi stihovi podsetiće vas da je ono najskrivenije u vama, vaša žudnja, ono što vas čini uzvišenim.

Jer „ljubav nema svrhu, ona je astrolab božijih tajni.”

Univerzalna poruka ljubavi i lakoća sa kojom ju je Rumi prenosio prošle su svaki test vremena i prostora. Zato ga i danas, posle toliko vekova čitamo i prevodimo, praveći mala hodočašća sa svakom pesmom.

Ove pesme odražavaju najdublju žudnju ljudskog srca koje traga za božanskim. One slave ljubav. Svaki njihov poetski šapat je gorući, izražava žudnju koja prožima sve ljudske veze i inspiriše nas na intimnost sa samim sobom, dok tiho neguje naklonost prema Voljenom.

Ovom knjigom težio sam da uhvatim snove, žudnje, nade i osećanja persijskog pesnika koji ne prestaje da nas oduševljava, osvaja i uči, čak i sada, skoro hiljadu godina nakon što je hodao zemljom.

Dipak Čopra

Rumija često nazivaju najpopularnijim pesnikom na svetu. U Americi je prevazišao čak i Šekspira. Iako je i za života bio slavljen, u 20. veku, s pojavom velikog broja prevoda na engleski i drudge svetske jezike, Rumijeva poezija i učenje obišli su svet. Međutim, nije samo otklanjanje jezičke barijere omogućilo da se ovi stihovi toliko rašire, već univerzalna poruka ljubavi i žudnje za sjedinjenjem sa Voljenim koja nadilazi granice bića i nigeria smrt.

ISBN: 978-86-8026-74-7

Broj strana: 60

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 138 X 200 mm

Godina izdanja: 2021

Prevod: Ana Jovanović

Ilustracije: Olivera Inđić

Mevlana Dželaludin Rumi

Mevlana Dželaludin Rumi bio je persijski islamski filozof, teolog, pravnik, pesnik i sufi mistik iz 13. veka. Smatra se jednim od najvećih mističkih pesnika islama. Pisao je na persijskom jeziku.

Rođen je 1207. godine u gradu Balhu, oblast Baktrija, tada u sastavu Persijskog carstva (današnji Avganistan). Potiče iz ugledne porodice, a njegov otac Bahaudin Velad bio je veliki učenjak. Pred najezdom Mongola, ili zbog dvorskih intriga kojima je njegov otac Bahaedin postao izložen, njegova porodica napušta Balh između 1213. i 1217. godine. Prema predanju, u gradu Nišapuru sreću čuvenog mistika Atara, koji je, videvši Bahaudina i Dželaludina, uzviknuo: „Gle čuda! Dolazi nam reka koja vodi moćni okean!“. Tada je čuveni sufija malom Dželaludinu poklonio svoju Knjigu tajni (Esrarname).

Nakon nekoliko godina putovanja kroz razne oblasti Istoka, porodica se najzad nastanjuje u gradu Konja, gde je Bahaedin 1227. godine uspeo da dobije položaj profesora teologije. Konja se nalazila u istočnoj Anadoliji, u oblasti koja se nazivala Rum (prema Rimskom, tj. Istočnom rimskom carstvu — Vizantiji), po čemu je budući pesnik dobio svoj nadimak Rumi.

 • Rumi - slava koja prevazilazi sve zakone vremena

  Rumi je moćan. Nijedan pesnik i nijedan mistik ne može da se približi onome što je postigao. Ogromna svetska popularnost koja vekovima ne jenjava posledica je njegove jedinstvene i autentične ličnosti.
  Rumi je bio obrazovan i kulutran i za svoje doba izuzetno cenjen. Postao
  detaljnije

 • Čovek koji je nadahnuo Rumijevu poeziju

  „Negde izvan ideja ispravnog i rđavog postoji livada. Tamo te čekam.”

  Čak i nekoliko vekova kasnije, ovi divni stihovi koje je napisao Dželaludin Rumi vode naše nemirne duše. Njegove pesme deluju
  detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Od istog autora

Iz istog žanra