Areté

Ko smo mi

Areté je izdavačka kuća nastala 2015. godine iz ljubavi prema knjigama, umetnosti i izdavaštvu.

Naše ime ( grčki : ἀρετή ) označava koncept u starogrčkoj misli koji se, u najosnovnijem smislu, odnosi na "izvrsnost" bilo koje vrste i "moralnu vrlinu".

Potragu za vrlinom i izvrsnošću preneli smo na izdavački program, te se već godinama trudimo da domaćoj čitalačkoj publici predstavimo izdanja koja, sadržajem i snagom izraza doprinose proširivanju saznanja i pogleda na svet.

Čime se bavimo

Izdavačka kuča Areté je u velikoj meri posvećena savremenoj svetskoj književnosti, ali i oživljavanju zaboravljenih klasika. Među našim izdanjima možete pronaći knjige koje se bave stvaralaštvom velikih likovnih i filmskih umetnika, kao i knjige iz domena polularne nauke.
Svaka od ovih knjiga ima za cilj da u čitaocu pokrene pozitivnu promenu i posluži kao putokaz na putu vrline.

Korice

Knjizi se sudi po koricama! Zbog toga su naše knjige lepe i iznutra i spolja.
Sarađujemo sa najboljim dizajnerima i likovnim umetnicima kako bi korice naših knjiga savršeno predstavljale njihov sadržaj.
Zbog toga smo 2016. godine na Beogradskom sajmu knjiga dobili nagradu za najbolje dizajnirane knjige.

Projekti i saradnje

Arete već nekoliko godina uspešno sarađuje sa Evropskom komisijom i Kreativnom Evropom na projektima književnih prevoda.
Na ovaj način domaćoj publici predstavljamo najbolje iz savremene evropske književnosti, podstičemo kulturnu razmenu, raznolikost i jednakost.