Erotika

akcija: AKCIJA!

„Erotika” Lu Salome je filozofska i psihološka studija o značaju erotskog u našim životima i o erotskom nagonu kao ujedinjujućoj sili koja čini osnovu čovečnosti. U ovom važnom eseju „Erotika”, Lu Andreas Salome daje pronicljiva zapažanja o polu, rodu, umetnosti i religiji koja ga i danas čine savremenim i relevantnim kao i onda kada je nastao – pre više od sto godina.detaljnije

Odlomak 820,00700,00 RSD
ušteda: 120,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Zavirite u jedinstven svet erotskog i upoznajte o erotsku stranu ženske prirode, neiscrpnu snagu i neukrotivu moć ženskog bića, kao i biološke i psihološke razlike između muškaraca i žena. U promišljanjima Lu Salome, eros dominatna sila koja oblikuje čovekovu egzistenciju i daje joj posebno obeležje, poput nagona za životom.

„Po svom najdubljem unutrašnjem smislu, ljubavni čin je – a svaka je ljubav svojevrsni stvaralački čin – stvaralački ushit prouzrokovan voljenim bićem, ali ne iz ljubavi već zbog same ljubavi. Zato se po svome biću erotsko mora bez sumnje shvatiti – baš kao duhovno stvaralačko – kao stanje s prekidima, koje dolazi i koje se povlači, i čiji intenzitet ili punoća sreće ne može da iskaže ništa o njegovom verovatnom trajanju u pojedinačnom slučaj."

ISBN: 978-86-80426-92-1

Broj strana: 142

Pismo: Latinica

Povez: meki

Format: 138 X 200 mm

Godina izdanja: 2022

Prevod: Vera Kolaković

Ilustracije: Nina Mašina

Lu Andreas Salome

Lu Andreas Salome (1861–1937) je bila psihoanalitičarka i esejistkinja, cenjena intelektualka poznata po bliskim prijateljstvima sa velikim umetnicima i misliocima s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka, kao što su Rihard Vagner, Sigmund Frojd, Rajner Marija Rilke i Fridrih Niče.Njena najpoznatija dela su: eseji Figure žena kod Ibzena (1892) i Fridrih Niče u svojim delima (1894), kao i prepiska sa Ničeom i Rilkeom.

  • Autoportret slobodnog mislioca - „Erotika" Lu Salome

    Ova četiri eseja o ljubavi i seksu razlikuju se po prirodi i stilu: prva dva, namenjena književnom i filozofskom osvrtu na berlinsku avangardu sa početka veka potiču iz veze sa Rilkeom i inspirisana su njihovim putovanjima u Rusiju i raskidom. detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra