Vila fazanka

Voljela bih bar na jedan dan gledati svijet očima Bojana Krivokapića. Uroniti u vrtlog nježnosti i empatije njegovih likova. Osjetiti tu neiscrpnu volju za životom i nadu da nikad nije uzalud voljeti. Naprosto, voljela bih pisati takvu književnost.   Lejla Kalamujićdetaljnije

Odlomak 990,00850,00 RSD
ušteda: 140,00 RSD (-14%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

 

Po povratku iz inostranstva, gde je provela skoro ceo radni vek, Ana, glavna junakinja ovog romana, kupuje stan „s pogledom na Dunav i Dom armije”. Pokušava da se udomi, ali joj ptice iz prošlosti ne daju mira. Jednog avgusta odlazi na sever ravnice, u Vilu Fazanku, da pričuva kuću i psa svoje najbolje prijateljice. To je početak grozda priča, susreta i odnosa nekih naizgled običnih, ali i vrlo neobičnih likova. Tu je i Granda, mađarska vižla, koja neumorno maše repom.

Ovo je roman o mirnoj ravnici koja bubri kao potkožni prišt, i iz koje glasovi prošlih vremena i nekadašnji stanari stuštenih kuća svojim višeglasjem ne dopuštaju velu zaborava da ih prekrije. Vila Fazanka, u kojoj se jedan u drugi prelivaju ambijent primorski i ravničarski, roman je i o mogućim ljubavima i svetu u kojem gubici ne moraju da nas povuku na dno, već nam otvaraju nove spoznaje i dovode nas do spokoja.


Roman-dvorana ogledala: jedna priča uokviruje drugu, druga otvara treću, treća ponire u sledeću, iz svake sledeće mogla bi izroniti nova priča, a svaki njen deo u sebi sadrži odraz celine. Pred čitaocem se prožimaju, komuniciraju i umnožavaju naizgled nespojivi prostori: pusta(ra) i pimorje, groblja i kuće, šume i neboderi. Na svakom od tih prostora istorija je budna i živa, ponegde kao dokument, ponegde kao vradžbina. Utemeljena u vremenu koje prepoznaje stabla kao stojeće ljude, „Vila Fazanka” čuva magiju svakodnevice, ne kao pripovedački trik, već s dubokim razumevanjem celovitosti koja se uspostavlja transcendiranjem gubitka.

Marijana Čanak

 

ISBN: 978-86-82394-21-1

Broj strana: 211

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 14 X 20 cm

Godina izdanja: 2023

Ilustracije: Olivera Inđić

Bojan Krivokapić

 

Bojan Krivokapić rođen je 1985. u Bačkoj Topoli. Autor je knjiga: Trči Lilit, zapinju demoni (kratke priče, 2013), Žoharov let (poezija, 2014), Proleće se na put sprema (roman, 2017) i Gnezdo dečaka (poezija, 2019). Višestruko nagrađivan za književno stvaralaštvo. Dobitnik je nagrade „Edo Budiša” za zbirku priča Trči Lilit, zapinju demoni (2014), kao i nagrade „Mirko Kovač” za roman Proleće se na put sprema – za najbolje delo mladog autora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji (2018). Preveden je na nekoliko jezika.

Više od deset godina vodi književne radionice.

Diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Živi u Novom Sadu.

Vila Fazanka je njegov drugi roman.

 

Zvanični sajt: bojankrivokapic.com

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra