April na Vlašiću

akcija: AKCIJA!

Arete vam predstavlja roman jednog od najčitanijih autora sa ovih prostora: „April na Vlašiću” Muharema Bazdulja. „Aprilom na Vlašiću” Muharem Bazdulj je objavio rat uštogljenosti i pokušao da nas podseti da umetnost, pre svih teorija, nastaje u srcu.detaljnije

Odlomak 792,00600,00 RSD
ušteda: 192,00 RSD (-24%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Prateći odrastanje jednog mladića, „April na Vlašiću” sa velikom preciznošću predočava aktuelne probleme društva i književne scene. Međutim, ono što ovaj roman čini važnim je to što njegovu srž ne čine ni konferencije, ni nagrade, ni erudicija, već jedna originalna ljubavna priča.

Ova lična Odiseja vodi nas u šetnju ulicama Sarajeva i Vlašića, navodi nas da zajedno sa njegovim naratorom lutamo kroz umetnost i sopstvenu dušu u potrazi za odgovorima na naizgled jednostavno pitanje: Šta bi se desilo da smo napravili samo jedan drugačiji izbor?

Kao i sam april, varljivi prolećni mesec koji često zadržava tragove zime, priroda ovog kratkog romana je dvojaka. Dva remenska toka radnje osvetljavaju dva sloja života našeg naratora. Jedan sadašnji, na književnoj konferenciji u Vlašiću, intelektualni, onaj koji se bavi književnokritičkom scenom, pitanjem „arbitara" književnih vrednosti koji kao da ne postoje izvan konferencijskih sala. I drugi, prošli, duboko lični, sačinjen od mnogobrojnih kalvinovski prekinutih epizoda jedne nesuđene ljubavne priče. Možda je april na Vlašiću hladan, ali uspomene koje Vlašić vraća u um naratora šalju ga u ponovnu potragu za toplinom i pravom prirodom umetnosti.

ISBN: 978-86-80426-71-6

Broj strana: 160

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 138 X 200 mm

Godina izdanja: 2021

Ilustracije: Anja Banješević

Muharem Bazdulj

Muharem Bazdulj (Travnik, 1977) je pisac, novinar i prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga, najviše romana i zbirki priča, među kojima se ističu „Druga knjiga“ (2000), „Čarolija“ (2008), „Lutka od marcipana“ (2016) i ,,Posljednji muškarac“ (2019). Knjige su mu prevedene na engleski, nemački, poljski, ukrajinski, bugarski i makedonski jezik, a pojedine priče i eseji na
još desetak jezika. Dobitnik je nagrade Otvorenog društva BiH za najbolju knjigu priča (2000), Društva novinara BiH za najboljeg novinara u štampanim medijima (2012), kao i nagrade „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas” (2014) i ,,Bogdan Tirnanić“ (2014) Udruženja novinara Srbije.

  • Pitali smo autora: Muharem Bazdulj

    Iako je prošlo već deset godina od prvog izdanja, „April na Vlašiću" deluje veoma aktuelno. Zašto nam je baš sada bilo potrebno drugo izdanje?

    Na neki način su se karte poklopile ili su kockice pale na pravi način. Knjige već dugo n
    detaljnije

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra