Plavuša

U „Plavuši”, jedna od najcenjenijih američkih spisateljica, Džojs Kerol Outs, hrabro je preosmislila lik najveće američke ikone. Merilin Monro provokativno oživljava kako bi ispričala svoju priču o blistavoj zvezdi na holivudskom nebu i njenom surovom padu, o društvu koje ju je stvorilo, ali i uništilo.detaljnije

Odlomak 2.999,001.999,00 RSD
ušteda: 1.000,00 RSD (-33%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Glavna junakinja nam se na početku javlja kao Norma Džin Bejker, zlostavljano dete koje odrasta u sirotištu i živi od snova o velikom platnu. Čitalac prati dva njena razvojna puta koji će se često preplitati i razdvajati: trnoviti put do slave i još mukotrpniji put do ljubavi i sigurnosti.
Bogatim poetskim jezikom sa elementima bajke i gotičkog romana, Džojs Kerol Outs podiže priču ovog romana na nivo modernog epa prikazujući Merilin kao tragičnu junakinju koja drži ogledalo pred licem Amerike i osvetljava prelepu sliku Holivuda ispod koje gmižu crvi.

„Mračno ubedljiv... Portret zastrašujuće halucinantnog Holivuda, poput Dana skakavca Natanijela Vesta.”
Wall Street Journal
„Fascinantna predstava o paklenim borbama koje je Monro vodila sama sa sobom.”
Playboy
„U Plavuši Outs je otkrila lik i način pripovedanja koji koristi sve njene autorske snage. Narativni intenzitet, često prisutan u njenim pričama, ali nikad sproveden s tolikim uspehom u velikom romanu, kao i njeno beskompromisno vladanje jezikom, poručuju nam da je Outs na vrhuncu moći.”
Atlanta Journal and Constitution

„Džojs Kerol Outs pogodila je još jednu metu. Spisateljica je sebi zadala zadatak da glumici dodeli status koji joj i pripada – status umetnice. Outs koristi meso i činjenice, a zatim ih, pošto je i sama umetnica, prevazilazi.”
New York Observer

ISBN: 978-86-82394-34-1

Broj strana: 600

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 17x28

Godina izdanja: 2024

Ilustracije: Dragana Nikolić

Iz istog žanra