DEVICA, KRALJICA, UDOVICA, KURVA

„Devica, kraljica, udovica, kurva” je knjiga o ljubavi i hrabrosti, ali i o neizmernoj snazi žene kao nezaustavljive prirodne sile. „Devica, kraljica, udovica, kurva” Erike Džonson Debeljak je maestralno napisana knjiga koja nas na iskren i rečit način suočava sa procesom žaljenja nakon gubitka voljene osobe. U ovom autofiktivnom romanu-sećanju, ona hrabro, žilu po žilu, izlaže anatomiju svoje boli. Ovo je Erikina godina magijskog mišljenja.detaljnije

Odlomak 1.100,00890,00 RSD
ušteda: 210,00 RSD (-19%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.

Biblija spominje udovice čak osamdeset puta. Većina pominjanja je proskriptivne prirode: uputstva kako udovica treba da se ponaša, kako društvo treba da se odnosi prema njoj, pokušaji odgovora na prastaro pitanje.

Šta raditi s njom?

Šta raditi s udovicom?

Nije prošao ni trenutak predaha između vesti o smrti i prve spoznaje da, bez obzira na to koliko bol može da bude jak, očaj nepojmljiv, moja egzistencija nemoguća – napolju postoji svet, svet s uslovima i zahtevima, svet bez njega, i u njemu ću morati da živim.

Ja sam kraljica na tabli, tuđinska kraljica, nekad najjača figura, ali sada je moj kralj mrtav.

ISBN: 978-86-82394-19-8

Broj strana: 224

Pismo: Latinica

Povez: Mek

Format: 14 X 20 cm

Godina izdanja: 2023

Prevod: Nina Gugleta

Ilustracije: Dragana Nikolić

Erika Džonson Debeljak

Erika Džonson Debeljak rođena je u San Francisku 1961. Studirala je francusku književnost a magistrirala ekonomiju.

Godine 1993. seli se u Sloveniju i udaje za pesnika Aleša Debeljaka (1961– 2016) i započinje svoj književni, novinarski i prevodilački rad.

Objavila je knjige eseja: „Strankinja u kući domaćih”, „Srečko Kosovel: Pjesnik i ja”, zbirku kratkih priča, „Tako si moj”, memoare „Forbiden bread” i romane „Antifa zona” i „Tvornica bicikala”.

Njena knjiga „Devica, kraljica, udovica, kurva” proglašena je knjigom godine na 37. Slovenačkom sajmu knjiga.

Uz ovaj naslov kupljeno je

Iz istog žanra