Knjige za srećniji i ispunjeniji život

knjige za srećniji i ispunjeniji život

Biti srećan izraz je koji se veoma često i, reklo bi se, olako koristi u životu savremenog čoveka. Sreća kao takva postala je glavni životni cilj, bez istinske zapitanosti šta je zapravo ona, na koji način se do nje dolazi i da li je uopšte dostižna. I dok kroz različite metode, savete, vežbe i ponašanja jurimo za srećom i pokušavamo da je odgonetnemo, zaboravljamo jednu važnu činjenicu - to niko do sada nije uspeo. Definicija sreće za sve ljude ne postoji i teško da će je neko pronaći. Mnogi svetski velikani govorili su o njoj, ali ni jedan od njih nije se usudio da dâ konačan odgovor na pitanje šta je zapravo sreća i postoji li najsrećniji čovek na svetu. I možda su baš zbog toga bili srećniji, svesniji i spremniji da nam kažu nešto više o njoj, da je prikažu iz svog ugla i da nam daju smernice za lični put do sreće.
Pre nego što vam predložimo knjige zahvaljujući kojima ćete se osećati srećnije i ispunjenije, želimo da se podsetimo šta su o sreći govorili Karl Gustav Jung i Alehandro Hodorovski.

Ključevi sreće prema Jungu
Otac analitičke psihologije naveo je pet ključeva sreće, odnosno ciljeva kojima svaki čovek treba da stremi, da bi njegov život bio ispunjeniji i srećniji. Međutim, ne treba da se slepo držite ovih ciljeva i da budete opsednuti njima, jer ćete preteranom željom možda stvoriti nešto suprotno. Vaš zadatak je da svojom intuicijom osetite ove ključeve za srećniji život i neočekivana čuda počeće da se dešavaju.

Dobro fizičko i mentalno zdravlje
Jung je verovao da je psihologija nauka koja može spasiti ljudska bića i izmeriti njihovo zdravlje. Nije tvrdio da je jedina svrha psihologije da leči mentalne poremećaje i patnju. Govorio je da ona jednako može da navede ljude da otkriju svoje ciljeve i nauče ko su, a to je jedan od ključeva sreće, važan koliko i fizičko zdravlje.

Dobri odnosi sa drugima
Kada čitate bilo koji priručnik za sreću, uvek ćete se podsetiti koliko je važan kvalitetan odnos sa drugim ljudima. Nije dobro živeti izolovano i u samoći. Potrebni su vam prijateljstvo, ljubav, sigurnost i naklonost ljudi. Komunikacija otkriva nove horizonte, stvara značajne veze i pokazuje vam kako da brinete o sebi.

Sagledavanje lepote u umetnosti i prirodi
Umetnost je proizvod čovekove kulture, a njeno značenje prevazilazi pojmove estetike. Svako pojedinačno umetničko delo sadrži i suštinu čoveka, odnosno umetnika koji ga je stvarao i u njega utkao svoje emocije, kreativnost, inovativnost i veštine koje su u njegovoj mašti, a to je ono što je Jung nazivao kolektivnim nesvesnim.
Bićete srećniji kada ste u stanju da cenite sve što vas može uzdići i doneti zadovoljstvo. Ovo važi i za vašu sposobnost da cenite prirodu. Vaši koreni su u prirodi. Svako stvorenje i mesto na planeti mogu vam doneti neku mudrost, ako znate gde da je tražite.

Verovanje u nešto
Prema Jungu - nema sreće bez duhovnosti. Bez obzira na to da li čovek sledi religiju ili filozofski pokret, on je mislio da verovanje u nešto predstavlja osnovu za dobrobit. Vera svakom iskustvu daje kontekst i poreklo i čini da čovek oseća da na ovom svetu postoji nešto više od vidljivog. To daje osećaj smisla i svrhe.

Posao koji ispunjava
Jung je često pričao o tome kako je želeo da bude arheolog. Međutim, život ga je odveo na studije medicine, a zatim na specijalizaciju psihijatrije. Ipak, uspeo je da iskoristi svoju strast za istorijom i antropologijom i želju da „kopa” u najdublje delove čovečanstva, a to je učinio kroz analitičku psihologiju.
Moža nema svako priliku da se bavi poslom koji ga ispunjava, ali uvek ima mogućnost da napravi nove izbore. Sa jasnom vizijom svog cilja, lakše će pronaći posao koji ga usrećuje ili nešto što ga ispunjava u poslu koji ima.
Sreća se nalazi u vašoj težnji da uvek dajete sve od sebe, a to je najlakše kada radite nešto u čemu ste dobri i strastveni.

Alehandro Hodorovski - o sreći

„Sve što dajemo, sebi dajemo. Sve što ne damo, sebi oduzimamo. U početku tražimo sreću. Ali sreća nije nešto što treba da osvojimo. To je situacija, stanje, doživljaj koji nas ispunjava malo po malo, kada ga ne tražimo, kao vrednosni plod pozitivnih iskustava.”
Mistični kabare

„Naš posao je da postanemo svesni i da se oslobodimo emocija, ideja, želja, senzacija koje ne pripadaju nama.
'Porodice moja, vraćam vam mučninu, strahove, neuspehe, nasilje, netoleranciju, nezadovoljstvo, verovanje da je upotreba mentalnih naočara da ne vidim patnju – sreća.' Projekat svesti da stvori savršeno, skladno, dugovečno biće, puno radosti života, može da bude ograničavan na bezbroj načina od strane porodičnog nesvesnog tokom formiranja embriona."

Metagenealogija

„Ne treba se smejati nekome, kao kod crnog humora, treba se smejati s nekim, kao kod nadrealnog humora. Ili panični humor, koji je prosto smejanje: biti srećan usred haosa i destrukcije. Kinezi su došli do ovog otkrića kada su izmišljali igru smrti... Jedan učitelj umro je s glavom na podu i nogama u vazduhu kidajući se od smeha. To znači razumeti život."
Psihomagija

„Sreća je kada možemo da budemo ono što jesmo u okruženju koje nam odgovara.”
Učitelj i čarobnice

Knjige za srećniji život

Pre nego što se ograničimo na samo nekoliko naslova za srećniji i ispunjeniji život, želimo da vas podsetimo da se sreća svakog ljubitelja nalazi u čitanju. Jedan od Jungovih ključeva sreće je sagledavanje lepote u umetnosti, a svaka knjiga je jedno umetničko delo. Bez obzira na to da li ste ljubiltelji klasika, popularne psihologije, poezije ili moderne književnosti, srećniji ste i ispunjeniji dok uživate u čitanju.
Ali, kao što smo u naslovu ovog blog posta obećali, sledi lista Areté naslova koji nakon i u toku čitanja provereno stvaraju osećaj sreće, ispunjenosti i ličnog zadovoljstva.

Majndfulnes
Tesa Vat
Majndfulnes je veština koja može da vam pomogne da živite potpunije i mudrije, da se bolje osećate u svojoj koži i da se pomirite sa sobom.
Zahvaljujući vežbama i lekcijama iz ove knjige uspećete da smanjite stres i anksioznost, bolje ćete se fokusirati na posao, pronaći ćete sopstveni izvor smirenosti i otkriti istinsko zadovoljstvo.

12 nota o životu i kreativnosti
Kvinsi Džouns
Knjiga za sve koji imjau utisak da žive pod maskom karijere ili životnog stila koji nisu želeli. Svakome je potreban ovaj vodič za samorazvoj, koji će potvrditi da je kreativnost poziv na koji se može i treba odgovoriti, bez obzira na godine i iskustvo.

Paket knjiga za jake žene
Da ne bismo svaku od ovih knjiga navodili pojedinačno, najbolje je da vam preporučimo ceo paket, jer kada pročitate jednu, poželećete ih sve.
13 pravila mentalno jakih žena Ejmi Morin - kroz jednostavne vežbe i praktične savete sa svakodnevnim životom shvatićete da je mentalna snaga dostižna i neophodna za osećaj lične ispunjenosti, zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.
Ženski vodič za asertivnost Džuli de Azevedo Henks - knjiga koja će vam pomoći da bolje razumete sebe i pronađete ono što vas motiviše. Naučićete kako da razvijete emocionalnu svest i dozvolite osećanjima da vas vode, ali ne i da vas preplave.
Asertivna žena Stanli Felps i Nensi Ostin - Knjiga koja raskrinkava prevaziđene mitove i stereotipe o ženama kao previše emocionalnim bićima i daje nam nove alate da se uzdignete iznad njih. Pomaže vam da donesete prave izbore u komunikaciji i suočite se sa novim izazovima i promenama u svom životu.

Mala knjiga mudrosti
Rumi
Knjiga za sve koji žude za iskonskom mudrošću i potrebna im je dnevna doza nadahnuća. Citati koji pružaju produženu meditaciju o tome kako živeti svoj život sa smislom, produktivnošću i milosrđem.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom podstakli da put ka srećnijem životu pronađete pre svega u sebi, a zatim i u knjigama koje bude ljubav, veru, ideje i inspiraciju.

Pišite nam, koje knjige i autori vas vode ka sreći i ispunjenosti.

Povezani naslovi