Osvrt na knjigu Oslobođeni bola

Knjiga Oslobođeni bola Pitera Levina

je moj najdraži prijatelj u ovom periodu. Učeći o tome koliko i kako su bolovi u telu neraskidivo povezani sa emotivnom boli i naučenim obrascima odbrane iz najranijeg detinjstva, u sigurnim rukama Pitera Levina prolazim kroz uskustvo povratka sebi, u smislu integracije neprihvaćenih ili odbačenih delova sebe. U tom procesu, ova knjiga je nezamenjiv, i možda i njegov najbitniji deo. Bol ima tri kompenente: kognitivnu, emotivnu i fizičku/fiziološku.

Ukoliko možemo racionalno razumeti kako sami podstičemo i doprinosimo bolovima u telu stalno ponavljajući iste obrasce straha, tuge i ljutnje, i ukoliko prihvatimo činjenicu da neosvešćeni delovi naše psihe i dalje upravljaju našim odlukama i ponašanjima, onda smo spremni na put rada sa bolom i njegovom fizičkom komponentom, a ova knjiga je upravo praktični vodič kroz taj proces.

Sama odluka da se uhvatimo u koštac sa (a onda i zađemo) iz začaranog kruga bola, straha, odbrane i onda još većeg bola, je već pola puta ka slobodi.

Kao neko kome je dijagnostikovan reumatoidni artritis pre dve godine, posle prvobitnog šoka sam se našla u situaciji da nemam izbora, te da potražim korenski uzrok te bolesti. Nakon kompulsivnog pretraživanja fizičkih uzroka autoimunih bolesti, i u moru raznih modaliteta za isceljenje koji su pristupačni svuda oko nas, saveta lekara, lekova koji ruše imunitet i lekova za bolove, mislim da je pristup aktivnog rada sa emocijama i fizičkim telom ipak najedakvatniji i najrealniji za mene. Ova knjiga je bila pravi pogodak, koliko za razumevanje same prorode bola, toliko i za praktični rad. Piter Levin nežno uvodi i objašnjava svaku od vežbi koje može svako da primeni u svakodnevnom životu. Obraćanje pažnje na telo, na disanje, na osećaj u telu, vodi ka osećaju celovitosti i isceljenju. Bolovi su znak da smo zapostavili sebe, izgubili sebe u reci obaveza i udovoljanja drugima kako bismo sebi obezbedili sigurnost i ljubav.

Sada je vreme da tu sigurnost i ljubav pružimo prvo sami sebi i svom telu, a onda i drugima oko nas. Sigurnost i ljubav se već nalaze u nama, ali ukoliko ne radimo i praktične vežbe koje nas povezuju koliko sa potisnutim emocijama straha i tuge, toliko i sa pozitivnim aspektima odnosa sa sobom, bolovi će se povećavati i praviti još veći jaz između nas i naše prave prirode.

Želim svima koji se nalaze u sličnoj situaciji, kao i onima koji nemaju bolove ali žele da istraže vezu između emocija i helijskih procesa u telu, da uzmu ovu knjigu i pomognu i sebi i svojim voljenima.

 

Sonja Bela

Povezani naslovi