Dobre čitalačke navike za sve ljubitelje knjiga

Ako želiš da ove godine pročitaš više knjiga i da unaprediš svoje čitalačke navike, ova lista je za tebe. Sastavili smo je na osnovu predloga koje su sa nama podelili istinski ljubitelji knjiga i književnosti. Sigurni smo da će ti se njihove navike dopasti i da ćeš neke usvojiti. Piši nam da li i ti imaš neke posebne rituale prilikom čitanja i da li koristiš svaki slobodan trenutak da otvoriš knjigu? Ako su odgovori potvrdni, nastavi da čitaš ovaj tekst.

Uvek nosi knjigu sa sobom

Kada uz sebe imaš knjigu u svakom trenutku, začudićeš se koliko vremena možeš da pronađeš za čitanje. Dok čekaš u redu, dok se voziš u prevozu, kad poželiš da sedneš na neku klupu i malo odmoriš, ako zaglaviš u saobraćajnoj gužvi. Mic po mic, minut po minut, i eto sat vremena čitanja dnevno!

Pridruži se nekom čitalačkom izazovu

Ako ti je potrebno društvo za čitanje i diskutovanje o knjizi, možeš lako da ga pronađeš. Na društvenim mrežama postoje profili koji organizuju čitalačke izazove. Svi čitaju jednu knjigu, a zatim se okupljaju online i razgovaraju o njoj. Za slučaj da ne pronađeš izazov koji ti se dopada. možeš da ga pokreneš. Na taj način ćeš pronaći ljude sličnog interesovanja i književnog ukusa.

Čitaj napolju

Lep i sunčan dan sa dovoljno slobodnog vremena savršen je za čitanje napolju. Spakuj u ranac vodu i neke grickalice, ponesi kafu i pronađi klupu u mirnom kutku nekog parka. Dobra ideja je i da sa sobom poneseš ćebence ili neku prostirku, ako ti se čini da ćeš se sa knjigom dugo zadržati napolju i da klupa neće biti najudobnije mesto.

Pročitaj knjigu pre nego što pogledaš film

Da li je knjiga uvek bolja od filma ili ne, teško je utvrditi i generalozovati. Ali svakako je preporuka da knjigu pročitaš pre gledanja filma. Na taj način ćeš formirati mišljenje prema sopstvenom utisku, umesto da čitaš knjigu dok ti se u glavi vrte scene iz filma.

Istražuj žanrove

Sasvim je u redu i poželjno je da izađeš iz svoje zone komfora i pročitaš nešto poptuno drugačije. Možda će te neistraženi žanr iznenaditi i otkriti neka nova interesovanja. Informiši se o žanrovima i razmisli koji ti je najzanimljiviji. Potraži preporuku za čitanje od ljubitelja tog žanra. Ako želiš da ti se knjiga dopadne, nije pametno da biraš bez preporuke.

Pripremi knjige koje ćeš da čitaš

Najbolji način da ne praviš pauzu u čitanju i da ne gubiš vreme nakon jedne pročitane knjige je da unapred znaš koja će biti sledeća. Poređaj ih na polici jednu posle druge i kada sabereš utiske o pročitanoj knjizi, odmah uzmi sledeću koja je već pripremljena. Na ovaj način ćeš izbeći neželjenu pauzu u čitanju koja nekad može da se oduži i da ti oteža vraćanje dobrih čitalačkih navika.

Sredi police sa knjigama

Najmanje jednom u šest meseci napravi reorganizaciju svojih knjiga i oslobodi se onih koje ti nisu potrebne ili nemaš nameru da ih pročitaš. U početku će biti malo bolno i činiće ti se da ćeš ipak naći vremena za čitanje nekih knjiga, ali razmisli i zapitaj se zbog čega nisu do sada pročitane. Znaš ono pravilo sa garderobom: Ako nešto nije obučeno godinu dana, znači da ti ne treba. Tako je i sa knjigama. Pokloni ih nekome ko će da ih pročita. Na kraju krajeva, ako ti nekada i dođe da čitaš baš tu knjigu, pozajmićeš je. Ali neće ti doći.

Piši autorima koje ceniš

Autori uvek vole da čuju lepe reči o svojim knjigama. Iskoristi priliku da im preneseš svoju oduševljenost ili mišljenje o knjizi. Danas je to moguće i lako, jer su mnogi autori na društvenim mrežama i redovno komuniciraju sa svojom publikom, odakle god da su. Ako tvoj omiljeni autor nije više među živima, napiši mu pismo ili mu posveti jedan tekst koji možeš da objaviš na svom blogu ili na nekom portalu posvećenom knjigama.

Vodi evidenciju o knjigama

Da li ti je nekada žao što ne uspevaš da zebeležiš sve knjige koje pročitaš? Zamisli kako bi bilo da imaš jedan dokument gde ćeš upisivati naziv knjige, autora i vreme kada je pročitana. Pored toga i svoja osećanja, misli i utiske o njoj. Ovo možeš da uradiš brzo i lako. Sada možda ne izgleda važno, ali kada za nekoliko godina pregledaš taj dokument od početka do kraja, shvatićeš da imaš ozbiljan čitalački staž kojim možeš da se pohvališ i ponosiš.

Završi svaku knjigu koju počneš

U redu je ako odlučiš da ne završiš čitanje neke knjige iz jasnog i čvrstog razloga. Na primer, ne dopada ti se, loše utiče na tebe, dosadna je, ne slažeš se sa nekim stavovima. Niko te ne prisiljava da je pročitaš do kraja. Međutim, izbegavaj da ne završiš knjigu zbog toga što u nekom periodu nemaš dovoljno vremena za čitanje ili ti ističe rok za biblioteku. Pronađi način da je pročitaš, jer ćeš se bolje osećati zbog još jedne završene knjige. I znaćeš šta se dogodilo na kraju.

Ne gledaj unapred

Dok čitaš knjigu, ne listaj stranice unapred i ne gledaj šta će se desiti u narednim poglavljima. To je kao da ubrzavaš radnju filma, vidiš scene koje će tek biti pa se vratiš da nastaviš gledanje. Da li će ti film biti jednako zanimljiv ako unapred znaš šta će se desiti sa glavnim likom? Naravno da neće. Tako je i sa knjigom. Čitaj redom i ne preskači poglavlja, jer na taj način narušavaš magiju čitanja.

Čitaj u društvu

Čitanje ne mora uvek da bude solo. Možeš da naizmenično naglas čitaš zanimljive delove knjige sa društvom ili da čitaš deci. Razmisli o tome da prirediš čitalačku zabavu. Pozovi prijatelje da dođu sa svojom omiljenom knjigom, da izdvoje delove koji im se posebno dopadaju, pročitaju ih naglas i zatim ih zajedno komentarišete. Ovakvo druženje biće pravo osveženje za sve vas, a možda se proširi i pretvori u dobar čitalački klub.

Poklanjaj knjige

Rođendani, godišnjice i praznici ne treba da budu jedini povodi za poklanjanje. Kupi dobru knjigu prijateljici kada kreneš sa njom na kafu. Iznenadi je i ulepšaj joj naizgled običnu nedelju. Knjiga uvek obraduje kada je poklanjaš iskreno i od srca, a iznenađenje je veće kada neko ne očekuje poklon. I za kraj - napravi listu Arete naslova koje planiraš da pročitaš ove godine i javi nam da li od nas priželjikuješ neko posebno izdanje? Možda će ti se želje ostvariti, jer pripremamo sjajne naslove!