5 moćnih vežbi koje će povećati vašu mentalnu snagu

U psihologiji se često govori o mentalnom zdravlju – ali ono o čemu se ne govori dovoljno je jasna definicija mentalne snage. Za mene, mentalna snaga znači umeti da regulišete sopstvene emocije, upravljate svojim mislima i ponašate se pozitivno uprkos okolnostima. Razvijanjem mentalne snage pronalazite hrabrost da živite u skladu sa svojim vrednostima i ohrabrujete se da stvorite svoju definiciju uspeha.

Mentalna snaga obuhvata mnogo više od snage volje; zahteva težak rad i posvećenost. Podrazumeva uspostavljanje zdravih navika i izbor da posvetite svoje vreme i energiju poboljšanju sebe.

Iako je lakše osećati se mentalno snažno kada život deluje jednostavno – često prava mentalna snaga postaje najjasnija usred tragičnog događaja. Biranje da razvijamo veštine koje pojačavaju našu mentalnu snagu je najbolji način da se pripremimo za neizbežne životne prepreke.

Postoje mnoge vežbe koje vam mogu pomoći da razvijete mentalnu snagu. Evo pet vežbi od kojih možete da počnete:

 

1. Preispitajte svoja usađena uverenja

Svi imamo usađena uverenja o sebi, svojim životima i svetu uopšte. Usađena uverenja se s vremenom razvijaju i umnogome zavise od naših prethodnih iskustava. Bilo da ste svesni svojih usađenih uverenja ili niste, ona utiču na vaše misli, ponašanja i emocije.

Ponekad su usađena uverenja neistinita i neproduktivna. Na primer, ako verujete da nikada nećete uspeti u životu, možda ćete se ređe prijavljivati za nove poslove – i, nehotice, nećete se dobro pokazati na intervjuima za posao. Zato, vaša usađena uverenja mogu da postanu proročanstvo koje se samoostvaruje.

Prepoznajte i preispitajte svoja usađena uverenja. Potražite uverenja koja su crna i bela, a zatim pronađite izuzetke od tih pravila. Jako malo stvari u životu važi uvek ili nikad. Prilagođavanje svog usađenog uverenja zahteva svrhovitu nameru i težak rad, ali može da promeni čitav smer vašeg života.

 

2. Mudro trošite svoju mentalnu energiju

Trošenje mentalne energije na razmišljanje o stvarima koje ne možete da kontrolišete može brzo da je iscrpi. Što više razmišljate o negativnim problemima koje ne možete da rešite, manje energije ćete imati za kreativne namene. Na primer, ako sedite i brinete o vremenskoj prognozi to vam neće pomoći. Ako se sprema velika oluja, briga je neće sprečiti. Ali, možete da izaberete da se pripremite za nju. Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete.

Sačuvajte mentalnu energiju za produktivne zadatke, kao što je rešavanje problema ili postavljanje ciljeva. Kada vaše misli nisu produktivne, napravite svesni trud da biste skrenuli svoju mentalnu energiju na teme koje će vam više koristiti. Što više vežbate trošenje svoje mentalne energije, to će se više pretvarati u naviku.

 

3. Zamenite svoje negativnae misli produktivnim mislima

Iako većina nas ne provodi vreme razmišljajući o svojim mislima, povećanje vaše svesti o vašim navikama razmišljanja je korisno za izgradnju otpornosti. Preuveličane negativne misli, kao što su: „Nikad ne mogu da uradim ništa kako treba”, sprečavaju vas da ostvarite svoj puni potencijal. Uhvatite svoje negativne misli pre nego što izmaknu kontroli i počnu da utiču na vaše ponašanje.

Identifikujte i zamenite preterano negativne misli mislima koje su produktivnije. Produktivne misli ne moraju da budu potpuno pozitivne, ali treba da budu realne. Uravnoteženija misao može da glasi: „Imam neke slabosti, ali imam i dosta prednosti. Promena vaših misli zahteva stalno praćenje, ali proces može biti od ključnog značaja i da vam pomogne da postanete najbolja verzija sebe.

 

4. Vežbajte tolerisanje nelagodnosti

Biti mentalno jak ne znači da ne doživljavate emocije. U stvari, mentalna snaga zahteva da postanete akutno svesni svojih emocija kako biste mogli da napravite najbolji izbor o tome kako da odgovorite. Mentalna snaga znači da prihvatate svoja osećanja a ne dozvoljavate im da vas kontrolišu.

Mentalna snaga takođe obuhvata razumevanje kada se ima smisla ponašati suprotno svojim emocijama. Na primer, ako osetite anksioznost koja vas sprečava da isprobate nove stvari ili prihvatite nove prilike, pokušajte da izađete iz svoje zone komfora ako želite da nastavite da stavljate sebe pred izazove. Tolerisanje neprijatnih emocija zahteva vežbu, ali postaje lakše kako vaše samopouzdanje raste.

Vežbajte da se ponašate kao osoba koja želite da postanete. Umesto da kažete: „Voleo bih da mogu da budem otvoreniji”, izaberite da se ponašate na otvoreniji način, bez obzira da li vam se to sviđa ili ne. Malo nelagodnosti je često neophodno, a tolerisanje te nelagodnosti će vam pomoći da ostvarite svoju viziju, korak po korak.

 

5. Svakodnevno razmišljajte o svom napretku

Današnji užurbani svet ne ostavlja mnogo vremena na raspolaganju za razmišljanje u tišini. Izdvojte vreme da razmislite o svom napretku ka razvoju mentalne snage. Na kraju svakog dana, zapitajte se šta ste naučili o svojim mislima, emocijama i ponašanju. Razmislite šta se nadate da ćete poboljšati ili postići sutra.

Razvijanje mentalne snage je trajni proces. Uvek postoji prostor za poboljšanje, a to će nekad delovati teže, a nekad lakše. Razmišljanje o svom napretku može ojačati vašu sposobnost da postignete ono što vi smatrate uspehom dok živite u skladu sa svojim vrednostima.

Preuzeto sa: https://amymorinlcsw.com/5-powerful-exercises-to-increase-your-mental-strength/
Prevela Ana Šakan

Povezani naslovi