Zašto su ovo najčitaniji Arete naslovi?

Ovaj blog je pisan iz ličnog čitalačkog iskustva i cilj je da prenese razloge zbog kojih ja mislim da vam ove knjige mogu promeniti život ili bar momente u toku kojih ćete da ih čitate. Ovo su najčitaniji Arete naslovi, ali su ujedno i moji omiljeni Arete naslovi i ne čudi me što izbor ovih knjiga nije samo moj.

Alehandro Hodorovski - Mistični kabare

Verujem da svaka knjiga Alehandra Hodorovskog koja se zadesi kao vaša prva knjiga je ona prava i da postoji razlog zašto ste odabrali baš nju. Tako je moja prva knjiga Hodorovskog bila Mistični kabare. Pročitala sam je u dahu, bukvalno, što u mom slučaju znači da sam je imala stalno uz sebe i koristila svaki trenutak da pročitam, pa makar i pola strane. Ispostavilo se da ova knjiga i može tako da se čita, a ja sam prihvatila da bi baš tako trebalo da se čita. Zašto?

Zato što je ova knjiga sastavljena od duhovitih sekvenci inspirisanih svakodnevnicom koje upućuju na probleme koji mogu da nas zadese u odnosu sa partnerom, decom, roditeljima i prijateljima. Nakon što prihvatimo situaciju kroz smeh i osvestimo da bi ona mogla lako i nama da se dogodi, Hodorovski nas jednostavnim jezikom, a opet tako suštinskim uvodi u analizu i moguće rešenje koje nam nenametljivo daje.

Nakon što sam završila čitanje ove knjige i zatvorila poslednju stranu, imala sam samo jedan poriv, da počnem da je čitam ponovo. Nisam to učinila odmah, ali jesam posle nekog vremena, kada sam osetila potrebu za temama koje Hodorovski pokreće u ovoj knjizi.

Salvador Dali - Skrivena lica

Držeći ovaj prvi i jedini roman Salvadroa Dalija u rukama prva pomisao je bila, da li je moguće da genije kakav je Dali u svom maniru napiše toliki broj nadrealnih i izokrenutih stranica. Moram da priznam da nisam odmah počela da je čitam, da sam oklevala, čekala neko pravo raspoliženje, iako nisam bila sigurna koje. A onda sam jedan dan bez predhodne pripreme krenula. I šta se desilo?

Oduševljenje! Ni trunka onoga što sam doživljavala kao Dalija se nije desilo u ovom romanu. Ispostavilo se da genije jako dobro ume da vodi likove, razvija priču i da je njegova slika sveta koju sam očekivala tako vešto utkana u ekstravagantne likove i njihvoe odnose kroz koje nas vodi. Ono što je za mene bio vrhunac ovog dela jeste poruka i okvir u koji Dali smešta svoju priču jeste mračno vreme Drugog svetskog rata.

Knjiga koja će vas upoznati ssa jednim sasvim novim, a opet očekivanim Dalijem!

Vanja Nikolić - Jebe mi se

Ovo je lični dnevnik autorke i zbirka kratkih priča i mesto za nekoliko eseja, ali i interaktivni razgovor kroz prazan prostor koji je ostavljen za vaš razgovor sa vama samima. Nakon tog razgovora koji ispisujete na prazne stranice knjige - dnevnika, svaka Jebe mi se knjiga postaje potpuno jedinsvena i različita.

Ja imam več dve ove samo svoje knjige, koje sam popunjavala u dva zarličita trenutka svog života i poklonila sam ih ljudima za koje sam verovala da mogu da promene njihovu perspektivnu i način sagledavanja stvarnosti. Umesto da pokušavam da vam prepričam svoje utiske, mislim da je najbolje da ovde podelim sa vama jednu stranicu koju možete već danas da ispišete i shvaitite na koji način vi kreirate ovu knjigu, isto koliko je kreirala i autorka

Napiši 3 stvari koje jako želiš da uradi..

Šta će drugi da misle?

Šta će drugi da urade?

Drugi su tvoji roditelji, braća, sestre, rodbina, ali i neprijatelji, poznaninci, slučajni prolaznici.

Alehandro Hodorovski - Metagenealogija

Jasno vam je da se moja ljubav prema Hodorovskom samo povećavala nakon pročitanje prve knjige svakom narednom i da sam Metagenealogiju čekala i radovala joj se i pre nego što je prevedena i izdata. Kada sam je otvorila krenula sam da je čitam brzo, kao dete koje ne može da odoli slatkišima, ali sam posle desetak strana shvatila da se ova knjiga ne čita na taj način. Ostavila sam je, da bi joj se vratila na jedan sasvim drugi način. Koji?

Uzela sam papir i olovku i Mehagenealogiju nastavila da čitam polako, pauzirajući na svakom mestu koje mi se učinilo značanim, vraćajući se, zapisujući, promišljajući. Knjigu i dalje čitam i verujem da ću to raditi još dugo. I možda deluje neozbiljno da pišem o knjizi koju nisam pročitala celu, preporučujući je, ali kada uzmete svoj primerak, potrebno je da imate samo svoj primerak, shvatićete da je i samo 20 strana dovoljno da vam bude jasno da ovo jeste jedna od onih knjiga koje vam menjaju život.

Dejvid Iglman - Mozak

Ovo je knjiga koju sam čitala na odmoru prošlog leta i to i ne bi bilo tako relevantno da nisam shvatila koliko je ovo knjiga s kojom možete da delujete kul, a da čitate zaista vredan sadržaj. I znam da će ovo možda delovati površno, ali roze knjiga na kojoj piše Mozak je sigurnao stvar koja će privući pažnju svih i poželeće da znaju šta je to što čitate i eto odličnog povoda za još bolju temu i razgovor. A šta ćete da pronađete u knjizi?

Pojam popularna nauka mi nije bio nikad posebno privlačan jer je mogao da podrazumeva sadržaj koji je previše površan, ali i onaj koji je nepristupačan i nejasan. Knjiga Mozak je između ove dve stavke. Odlično potkrepljen naučnim saznanjima predstavljenim sasvim dovoljno da vas uvede u pitki deo priče o našem mozgu, primerima, pričama i iskustvima koji će da vam pruže sasvim novu perspektivnu posmatranja nas ljudi i naše svakodnevnice.

Koji god Arete naslov da odabere ovo leto nećete pogrešiti, a ja vam preporučujem da odaberete knjigu koja bar na nekom novou može da vas promeni na bolje.

Povezani naslovi