Za tarot je potrebno dvoje - vi birate kome ćete verovati

Mnogo je stvari rečeno o tarotu, od kojih su neke čista izmišljotina i fantazija. Do danas nema konačnog podatka o tome odakle potiče i ko ga je izmislio.Najstarija serija tarot karata koja je poznata napravljena je u Italiji za dobrobit vojvoda od Milana. Ovo su jedisntveni komadi, pravo umetničko delo. Možda je postojao i stariji tarot kao jednostavna kartaška igra.

Niko ne zna šta znači reč tarot niti kom jeziku pripada

Takođe, ne zna se da li je postojao originalan špil tarota pre bilo koje druge kartaške igre i da li je Tarot rezultat spore evolucije koja je započela stvaranjem zajedničkog špila kome su tokom godina dodavane nove arkane.
Od 16. Veka tarot špilovi izrađivani su u raznim gradovima Francuske da bi se igrali kao kartaška igra.
Krajem 17. veka pojavio se standard koji je nazvan Marsejski tarot. Ovaj standard ostao je model igre tarota sve dok ga nisu otkrili masoni i okultistu u 18. veku. Postali su fascinirani njegovom simbolikom, geometrijskom i numerološkom strikturom i apstraktnom simbolikom maloh arkana.
 

Nadrealisiti su bili fascinirani tarotom
Italo Kalvino koristio ga je kao sredstvo za pripovedanje, a Alehandro Hodorovski nazvao ga je „nomadskom kateralom”. Međutim, i dalje su ostala pitanja o njegovom poreklu - da li je tarot delo jednog stvaraoca ili je bila potrebna loza umetnika za stvaranje tako velike enciklopedije simbola?
Marsejski tarot sastavljen je od slika koje su ujedinjene nizom unutrašnjih koherentnih veza - brojevima, simbolima i imenima koji, postavljeni u odgovarajući redosled, na kraju formiraju mandalu, potpunu sliku univerzuma.
Svih 78 arkana tarota mogu se posmatrati zajedno ili odvojeno; sjedinjene dve po dve, tri po tri i dalje u segmentima značenja koji se odnose na širu sliku.
U svojoj sveukupnosti, tarot kao mandala je sveobuhvatan portret ljudskog i kosmičkog iskustva, ogledalo čovekove duše kako u mondenskim aspektima, tako i u najuzvišenijim dimenzijama.

Tarot nam može pomoći da bolje razumemo našu podsvest
Sve njene mračnie uglovie i porodične sukobe, naše kreativne procese, materijalni životo; naše vezanosti i emocije, ideje, kao i naše nadvsesne težnje da postanemo jedno sa nezamislivom silom koja održava univerzum.
Čitav tarot organizovan je oko saradnje ženskih i muških arhetipova: Carica ⎯ Car, Visoka sveštenica ⎯ Papa, Mesec ⎯ Sunce. Posvećenom je potreban njegov žencki dodatak, da bi postigli razumevanje vođeno Kosmičkom svešću.
Ako Duhovni Učitelj leži u kartama, on je u suštini androgene prirode ⎯ i Ona i On. Ovo je poruka tarota. Da biste ga integrisali u svoj život, morate preduzeti radnje koje bi racionalni umovi smatrali detinajstim. Na primer, možete zaspati svake noći sa drugom karticom ispod jastuka ili provesti ceo dan sa jednom od njih u džepu. Možete trljati svoje telo kartama, govoriti u njihovo ime, zamišljajući ritam i ton svake od njih. Svojim glasovima vizualizujte svaku figuru golu ili dovršite crteže izvan okvira.

Prvi susret Alehandra Hodorovskog sa tarotom
Hodorovski se seća da se njegov prvi susret sa tarotom dogodio ranih pedesetih godina, u Santjago de Čileu preko šezdesetogodišnje Francuskinje Mari Lefevr, koja je delila svoju večeru o čitala karte gomili mladih lutajućih pesnika. Ta izvanredna žena, uvek u pratnji svog osamnaestogodišnjeg dečka, uvek je imala punu šerpu supe koja je ključala u kuhinji i ostatke hrane koje joj je susedno restoran davao u zamenu za čitanje karata gostima koji to žele.
Dok je njen goli momak hrkao, Mari bi, umotana u kineski kućni ogrtač, posluživala pune činije ukusnog bujona, a zatim nastavljala sa čitanjem tarota, koristeći karte koje je sama napravila.
U sećanju Hodorovskog, tarot je zauvek ostao vezan za velikodušnost i bezgraničnu ljubav.

Andre Breton i Marsejski tarot
Andre Breton tvrdio je da je jedini tarot špil koji vredi proučavati bio tarot iz Marseja. Jedina verzija tog tarota dugo je bila ona koju je ponovo izmislio i objavio Pol Marto 1930. godine i to je bila ona koju je Breton favorizovao. Kada mu je mladi Hodorovski naivno pokazao špil Rajdera Vejta, papa nadrealizma pregledao je karte sa osmehom koji je ubrzo prešao u grimasu gađenja.
„Ovo je smešan špil karata. Njegovi simboli su žalosno očigledni. U tome nema ničeg dubokog. Jedini važeći tarot je Marsejski. Njegove karte su intrigantne i dirljive, ali nikada ne odaju svoju suštinsku tajnu. Jedna od njih inspirisala me je da napišem Arkan 17.”

Verujući pesniku na reč, Hodorovski je počeo da proučava sve što je mogao o tarotu. Došao je do zaključka da je to sveto delo, po suštini savršeno.
Godine 1993. upoznao je Filipa Kamoena, direktnog potomka marsejske porodice koja je štampala tarot i obojica su odlučili da će pokušati da vrate Tarot što je moguće bliže njegovom originalnom obliku. Otežavajuća okolnost u ovom poslu bila je činjenica da je u 17. i 18. veku postojao veliki broj štampara Marskejskog tarota.
U zavisnosti od proizvođača karata, linije i boje reprodukovane su sa manje ili više varijacija. Hodorovski i Kamoan primetili su da su neke od tih drevnih karata imale identične crteže koji se mogu preklapati, a da ipak svaka sadrži simbole koji se ne pojavljuju na drugima. Zaključili su da su kopirani sa istog tarota, starije verzije koja je sada nedostajala. Malo po malo, počeli su da obnavljaju većinu originalnih oblika i simbola onoga što su smatrali originalnim tarotom. Taj špil je objavljen 1997. godine i imao je značajan uspeh u Evropi, Aziji i Americi.

Zapisani susret Alehandra Hodorovskog i Marijan Koste
Bliska veza Marijan Koste sa tarot kartama počele je onog dana kada je pronašla niz tarot karata prosutih preko svog otirača. Pročitala je značenje figura i asova prema tradiciji kartomantije, ali je ostao niz od sedam karata od brojeva koji, kako joj je intuicija govorila, moraju imati neko tajno značenje.
Prvi put kada je krenula na besplatno čitanje tarota koje je Hodorovski redovno obavljao u pariskom kafiću, bio je dan kada je on počeo da koristi novi špil karata.
Postala je njegova učenica, a zatim i njegov saradnik i na kraju je saznala da je niz brojeva koje su joj kartice sugerisale deset godina ranije zapravo telefonski broj Hodorovskog.
Čak i ako je racionalnom umu teško da prihvati da ništa nije slučajno, da je sve što se dešava u univerzumu ustanovljeno unapred utvrđenim zakonom, da su određeni događaji zapisani u budućnosti i da posledica prethodi uzroku, početak ove saradnje izgledao je kao delo sudbine koju je ustanovilo nepojmljivo biće…

Vi birate šta ćete videti u tarotu
Hodorovski i Marijan Kosta su na kraju zajedno proučavali i čitali tarot i zajedno napisali knjigu objavljenu 2004. godine, koja je postala svetski bestseler i koju vi sada možete da poručite i na srpskom jeziku zajedno sa kartama Marsejskog tarota.
Književna i umetnička pozadina Marijan Koste navela ju je da veoma ozbiljno shvati ideju da je tarot, pre svega, sredstvo za pripovedanje. Da li će priča postati čist trač ili sveta naracija, zavisi od naše posvećenosti kartama i nas samih, od dubine našeg psihološkog i duhovnog razumevanja.
Ne postoji stvarna granica između tarota kao igre i njegove upotrebe za traženje suštine: svaka igra ima kapacitet da postane opis celog univerzuma. Isto tako, tanka je linija između najgrublje i popularne upotrebe tarota, gde će vam samoproglašeni vidovnjak reći šta god mu padne na pamet o vašoj budućnosti i korišćenja tarota kao delikatnog, bogatog i dubokog uređaja za lični razvoj. Samo vi birate kome ćete verovati i poveriti čitanje tarota, jer za razumevanje i otkrivanje suštine tarota potrebno je dvoje.

„Ukoliko prihvatimo da Tarot nije poput kristalne kugle i da tarolog nije vidovnjak – dar koji nam, prema ezoteričarima, daje mogućnost da vidimo budućnost klijenta – nego tumač, videćemo da Arkane sačinjavaju jezik unutar kog crteži i boje predstavljaju slova i reči. Na isti način kao što govorimo francuski, španski, engleski, japanski itd, možemo da govorimo Tarot. Isto tako, svako ljudsko biće koje uči može da nauči novi jezik, može da nauči da čita i prevodi poruke Tarota, bez ikakve potrebe da bude čarobnjak, vidovnjak, biće s parapsihološkim talentima. Tarot je jezik dostupan svima.”
Alehandro Hodorovski
 

Povezani naslovi