Oporavak u stilu Rasela Branda

oporavak u stilu rasela branda

Krećem u obilazak tela Rasela Branda. Ne onakav kakav sam nekad mogla da zamislim, jer sam ja stara, a on više nije seksualni zavisnik. Ali ispitujemo njegove tetovaže. Ima ih mnogo. Nema ništa protiv da otkopčava košulju sa printom pastuva u galopu pred strancem. Čakre koje se protežu duž njegove desne ruke predstavljaju seksualnu energiju, energiju volje, energiju srca, energiju komunikacije...– objasnio je, lagano dodirujući svaku. Na desnom kažiprstu ima tetoviranu kundalini zmiju seksualne energije (uočavate li temu ovde?). Na bicepsu ima jednu koju su on i pevačica Keti Peri tetovirali kada su se venčali, a na sanskritu piše: Prepusti se. Ipak, moj omiljeni citat je onaj ispisan krivudavim pismom, koji je gospodin Brand pripisao Oskaru Vajldu i proteže se od ramena do zgloba: Ako želite da kažete ljudima istinu, nasmejte ih. U suprotnom, ubiće vas.

Razmišljanje gospodina Branda o zavisnosti

U korenu svake zavisnosti je narcizam, konstantna pažnja okrenuta ka sebi. Ako ste zaokupljeni sobom – patite, a ako patite, tražite načine da to zaustavite – drogama, alkoholom, seksom, možda Fejsbuk lajkovima. Pokušavamo da rešimo unutrašnje probleme na spoljašnji način – šta god da je to nešto što nam nedostaje u našim životima, rekao je. Ekart Tol je to savršeno rekao: Zavisnost počinje bolom i završava se bolom. Evo poente: droga, piće, seks... Nije toliko bitna pojedinačna zavisnost, koliko činjenica da vam je život zbog toga izmakao kontroli. Razmišljam o zavisnosti kao o nekoj vrsti klice koja mutira i transformiše se rekao je gospodin Brand, koja se stalno menja u mom životu. Ali senzacija je kontinuitet. Iskustvo je kontinuitet. Lečenje, kaže on, zahteva veru u prepuštanje višoj sili, kako god da je razumete, jer vam vaša volja nije dobro poslužila, zar ne? Gospodin Brand je neko ko se nije snašao sa autoritetom, pa nas poziva da ne razmišljamo o višoj sili, ili čak samo o nečijoj moći kao nadmoćnoj i negativnoj, već kao o mestu za negovanje. Gospodin Brand ne okreće u potpunosti leđa verskim osnovama programa Dvanaest koraka, ali je pronašao univerzalno zaobilazno rešenje. Pokušavam da stvorim prostor za drugačiji razgovor o duhovnosti, za ljude koji su humanisti ili ateisti po ubeđenju. Ili za one koje su samo cinici.

Šator za oporavak je veliki. Uđi unutra.

Gospodin Brand je čist već 14 godina. Koliko god da je bio loš kao učenik, bio je briljantno vredan u radu na koracima oporavka. Primera radi, provodio je dane zaključan u sobi zbog četvrtog koraka, dela o stvaranju tragajućeg i neustašivog moralnog inventara u nama. A onda je na red došlo traženje iskupljenja od drugih – pa zamislite koliko iskupljenja mora da napravi zvezda koja ima nesmetan pristup ženama. Mnogi nisu hteli da čuju za mene – priznao je. Ali svrha objašnjavanja detalja njegovog oporavka je da pokaže da svako, bez obzira koliko je izgubljen, može to da učini. Kao što je obasnio u Uvodu ove knjige: Moja kvalifikacija nije to što sam bolji od vas, već što sam gori. Pozitivan učinak njegovog oporavka je ono što naziva novom teritorijom domaćinstva: njegova žena, Lora Galaher, i njihova desetomesečna ćerka Mejbel.

Njegova ćerka je posebno zaslužna za držanje pod kontrolom njegove zaokupljenosti sobom.

„Ovo dete ima pundravce”, rekao je radosno, dok vadi telefon da mi pokaže slike. Na jednoj fotografiji je umazana sokom od kelja. ,,Ona me doživljava kao tipa koji drži ekran sa crtaćem Noćna bašta rekao je gospodin Brand. ,,To je moja primarna uloga u životu. O, to si ti, tip iz Noćne bašte! Pridržavaj ekran bolje. Dakle, to je jako dobro za mene, lako mogu postati…. hm, šta sam ono želeo da kažem? Hipnotisan sȃm sobom i svojom vlastitom važnosti. Ona me spušta na zemlju.” Takođe mu pomaže njegov pas, Ber, zvezda Instagrama, kojeg je gospodin Brand opisao kao svoju spiritualnu životinju. ,,On je moj apstrahovani libido”, rekao je gospodin Brand. ,,Iako je kastriran, mislim da je to bilo nedovoljno, da je bilo prekasno; morali bismo da mu odsečemo celu zadnju polovinu.” ,,On želi da jede život do smrti, na najlepši način koji se može zamisliti. Sa time se ja identifikujem, zato što mislim da je to ono što sam nekada želeo da radim.”

Prevela Jelena Janković

Povezani naslovi