METAGENEALOGIJA ALEHANDRO HODOROVSKI Praktični vodič za prepoznavanje i prevazilaženje obrazaca

Ako želimo da upoznamo sebe, moramo da upoznamo sve ono što je bilo pre nas i ono što je istovremeno sadržano u nama. Moramo da znamo svoje porodično stablo, odnose, veze, dobre i loše strane, kako bismo do kraja spoznali sebe. A to možemo kroz upoznavanje sa Metagenealogijom.

Alehandro Hodorovski nam nudi sredstvo, princip i pravac koji nastoji da pomiri očigledne suprotnosti, pozicionirajući se, upravo, u tački u kojoj se one povezuju: tamo gde racionalno sarađuje sa iracionalnim, gde nauka pleše sa umetnošću. Gde vidovitost više označava intuiciju, a ne lucidnost.

Ova sveobuhvatna knjiga broji preko 700 strana. Ona je za svakog čitaoca drugačija, zato što otvara pojedinačne priče, porodična stabla, nasleđe prošlosti. Od prve stranice nas vodi u istraživanje, popunjavanje i kreiranje našeg porodičnog stabla. Dalje se krećemo ka njegovom razumevanju, prihvatanju i odbacivanju onoga što je pred nama i onoga što nam nudi.

Ova knjiga se ne čita u jednom dahu. Ova knjiga se rešava poput neke puzle. Daje nam mogućnost da stanemo, promislimo, shvatimo, vratimo se i nastavimo. Čita se onoliko dugo koliko nam je potrebno da spoznamo sebe, znači možda i ceo život. I baš zato je potrebno imati je, upijati polako ili brzo, onim tempom kojim prija našem biću.

Veliki broj vežbi zahteva predano čitanje, povezivanje sa predhodno rečenim i onim što sledi. Kako bismo vam što bolje preneli utisak knjige delimo jednu vežbu koja može da bude korisna na svakodnevnom nivou.

Vežba 2. Lov na lude ideje

Budući da smo svi manje ili više podložni verovanjima, ustaljenim izrazima, ideologijama ili opsesijama koje nisu ni od kakve koristi za naš svakodnevni život („Život je vrlo težak”, „Muškarci su kopilad”, „Žene su uobražene”, „Novac je prljav”, „Bolje je umreti mlad”) treba da se zapitamo:

‒ Koja su, među mojim idejama, besmislena uverenja koja sam nasledio od mog porodičnog stabla? (Glavna karakteristika besmislenog uverenja jeste da predstavlja prepreku, patnju, razlog da se zaustavimo ili zbog kog ne znamo kako da konceptualizujemo svet na način koji bi nam bio koristan.)

‒ Napraviti listu ideja koje mi, redovno, padaju na um, ali s kojima se ne poistovećujem, ili se ne slažem. Potom bi trebalo da, za svaku od ovih ideja, sebi postavim sledeće pitanje: „Koja je osoba u mom porodičnom stablu verovala ili veruje u tu izjavu i zašto?”

 

Metagealogija Alehandra Hodorvskog je praktični vodič za prepoznavanje i prevazilaženje obrazaca i uticaja četiri generacije pre vas.

Knjiga sadrži:

  • Vežbe za otkrivanje psihološkog nasleđa vaše porodice, lečenje negativnih obrazaca ponašanja i bolesti u porodičnom stablu i otkrivanje vašeg istinskog ja.
  • Objašnjenja kako smo produkt dve sile: ponavljanje porodičnih obrazaca iz prošlosti i stvaranje novih ideja iz Univerzalne svesti budućnosti.
  • Primeri iz života Hodorovskog i njegovog rada sa tarotom, psihoanalizom i psihomagijom.
  • Put ka razumevanju porodičnog stablo i svog mesto u njemu, otvaranje sposobnost isceljenja drevne borbe između ponavljajućih snaga prošlosti i stvaralačkih snaga budućnosti.

Povezani naslovi