Kako je Salvador Dali uticao na popularnu umetnost

kako je salvador dali uticao na popularnu umetnost

Čak i ako niste veliki pratioci i poznavaoci stvaralaštva Salvadora Dalija i njegova dela vas do sada nisu posebno privlačila, iznenadićete se koliki je uticaj ovaj umetnik imao na savremenu umetnost i kulturu. Pre svega, bićete impresionirani njegovim poznanstvima sa umetnicima, glumcima, rok zvezdama i drugim popularnim ličnostima dvadesetog veka. Svi su bili očarani Salvadorom Dalijem.

Počećemo od Džona Lenona, koji je bio njegov veliki obožavalac i sreo se sa njim u Parizu tokom svog medenog meseca sa Joko Ono. Lenon je uslikan kako grli Dalija na ulicama Pariza. Zanimljivo je to da Salvador Dali nije bio posebno zainteresovan za rok muziku. Privlačila ga je klavirska muzika i govorio je da ga podseća na kapi kiše koje padaju na prozor njegove spavaće sobe. Lenon je shvatao koliko zajedničkog ima sa Dalijem, što nije iznenađujuće, s obzirom na to da su mnoge pesme Bitlsa inspirisane umetnošću. Lako je primetiti paralelu između Dalijeve slike The Persistence of Memory i pesme Bitlsa I Am The Walrus, dok umetnici putuju da unutar sebe pronađu skriveno dete.

https://youtu.be/t1Jm5epJr10

Međutim, Džon Lenon nije bio jedino rok muzičar impresioniran Dalijem. Ćerka Dalijevog izdavača prisećala se da je u kuću Salvadora Dalija u Španiji često svraćao Elvis Prisli, a tu je bio i Volt Dizni sa kojim je sarađivao. Njihovo prisustvo pojačavalo je nadrealnu atmosferu u kojoj je Dali već živeo.

Kada bi ekstravagantni gosti došli, Dali bi nastavljao svoju rutinu. Obično je bio veoma jednostavno obučen - nosio je šorts, košulju sa vezom i katalonske sandale. U svojoj ribarskoj kući je provodio sate slikajući i oblikujući čudne predmete uz zviždukanje.

Dalijev pristup umetnosti bio je upečatljiv, neposredan i živ.

Spajao je nespojivo, stvarao kontradiktornosti i kontraste i ostavio je veliki utisak na Endija Vorhola. Njihov odnos prevazilazio je domen prijateljstva. Dalijevo delo bilo je skromnije u odnosu na kaleidoskopske portrete u stvaralaštvu Endija Vorhola, ali su njih dvojica redovno večerali i družili se u Njujorku, gradu umetnika i rok zvezda. Gitarista Eurythmics-a, Dejv Stjuart, bio je još jedan Dalijev obožavalac i u spotu za pesmu Sweet Dreams pronašao je kravu koja podseća na one sa Dalijevih slika.

Ni film nije mogao da zaobiđe Salvadora Dalija. Udružio se sa svojim zemljakom Luisom Bunjuelom, kako bi napravio seriju zaslepljujućih filmova, od kojih je svaki sledeći bio sve više uznemirujuć. Zajedno su stvorili nadrealni film Andaluzijski pas (Un Chien Andalou) koji je zasnovan na apsurdnim snovima. Slike iz ovog filma imale su uticaj na grupu The Pixies, dale su im inspiraciju za pesmu Debaser, koja je unparedila suštinu samog panka.

Film Andaluzijski pas verovatno je uticao i na najpoznatiji francuski horor film, Les Yeux Sans Visage, koji je opet inspirisao Bilija Ajdola da napravi jednu od svojih najpoznatijih pesama.

Ono što je Salvadora Dalija izdvajalo od njegovih savremenika je delo koje oduzima dah u svojoj želji da ga svi cene. Tako na primer The Persistence of Memory ima sentimental vrednost, jer želi da pokaže neophodnost vremena, pržeći se nad praznim, neplodnim pejzažom. „Dali je imao običaj da iznese temu i sadržaj ispred boje, iako je pokušavao da izgleda kao virtuoz u slikarstvu,” govorio je umetnuk Piter Saul, a sa ovim bi se složila i Lejdi Gaga.

„Mogu da gledam rad Salvadora Dalija i da mu se divim, uprkos činjenici što verujem da je Dali verovatno bio potpuno odvratno ljudsko biće i u neku ruku fašista, ali to ne umanjuje genijalnost njegovog umetničkog dela.”

Izgleda da je stvaralaštvo Salvadora Dalija uticalo na savremenu umetnost više nego što je i sam slikar mogao da predvidi i da će ostati neiscrpni izvor inspiracije i budućim umetnicima.

Ukoliko želite da saznate za koji slatkiš je Salvador Dali dizajnirao logo i kako je sarađivao sa Voltom Diznijem, pročitajte tekst Zanimljivosti iz života Salvadora Dalija.

I naravno - ne propustite da poručite genijalni paket Dalijevih knjiga koji je samo na Arete sajtu po specijalnoj ceni do kraja meseca.

Milena Petrović

Povezani naslovi