Šta je kreativno na radionici kreativnog pisanja Vanje Nikolić?

Šta je kreativno na radionici kreativnog pisanja Vanje Nikolić?

Kurs kreativnog pisanja Stavi tačku postoji već više od godinu dana i uskoro počinje novi, letnji ciklus. Kurs drži Arete autorka Vanja Nikolić i on je kombinacija tehnika koje mogu da se nađu u njenim interaktivnim knjigama Plašim se i Jebe mi se. Kurs je specifičan poput knjiga. Nudi standardni teorijski okvir, vežbe za rad, ali i otvara polaznicima mogućnost da kreiraju svoj proces, donesu odluke o svom pisanju. Osim kreiranja tekstova, ovaj kurs ih uči da kreiraju svoj proces pisanja. On je možda i važniji od kreiranja samog teksta. 

A šta je to kreativno na radionici kreativnog pisanja Stavi tačku? I na koji je način povezano za Jebe mi se i Plašim se knjigama? Prenosimo svoje utiske sa kursa.

Kreativno pisanje

Na radionicu pisanja dođemo da bismo pisali, redovno i posvećeno. Ali ono što je drugačije na ovoj radionici  jeste da često na pitanja o pisanju polaznici dobiju odgovor da urade ili ne urade kako oni misle da je najbolje. Kada im se ne piše ne moraju da pišu. Ali dobiju savet da se ne odvajaju od svoje priče, već da recimo pokušaju da šetaju i misle o njoj. 

Moguće je da ste negde pročitali da je potrebno da se piše svaki dan određeni broj strana ili karaktera, pa se oni koji su početnici u pisanju obeshrabre. Istina je da mi pišemo i kada fizički ne pišemo, kada čitamo, istražujemo, hvatamo beleške, pričamo o svojim idejama. Sve je to pisanje. Ali opet, to ne znači i da treba da mislimo da ako samo razmišljamo o pisanju, da je to dovoljno.  Potrebno je u jednom trenutku sesti i posvećeno pisati, možda baš na radionici pisanja. 

Kreativna razmena

Mnogi od vas možda već pišu, krišom, obavijeno velom tajne, u četiri zida. Možda niko i ne zna da pišete i možda još dugo ili nikada neće saznati jer se plašite. Na radionici kreativnog pisanja se insistira na tome da od prvog susreta bilo da se radi online ili uživo počnemo da delimo ono što pišemo. 

Kako bi se polaznici osećali sigurnije i opuštenije u tome, obično se i Vanja upusti u proces pisanja i deli svoj rad. Šta se postiže na ovaj način? Svest o tome da je naše pisanje deo proces, da je tekst podložan promeni i da ni jedna reč nije zakucana u kamenu, može da se menja, ispravlja, briše i ponovo piše. Postiže se opuštenost!

Kreativani proces 

Na ovom kursu se insistira na procesu i prepuštenosti istom. Oko pisanja je mnogo mitova, ali onaj koji se najduže održava je taj da je pisanje stvar inspiracije i da je sam proces lagan i kratak. 

Istina je da je svaki proces pisanja dugotrajan, često naporan i neizvestan.  Zato je važno da radionica traje 7 nedelja, da bi osetili na svojoj koži da je potrebno uložiti vreme i biti posvećen i da nakon toga možemo da očekujemo neke rezultate. 

Kreativna kritika

Ćak i kada nešto napišemo imamo problem da podelimo svoj tekst, plašimo se kritike i negativnih komentara. 

Na radionici kreativnog pisanja ćete dobiti samo konstruktivnu kritiku koja neće isticati vaše slabosti, već će ih targetirati kao prostor na kome može još da se radi ili da se ponudi novo i drugačije rešenje. Takođe nećete dobiti gotova rešenje, već više mogućih i na vama će biti odluka koje je najbolje. Takođe ćete dobiti kritiku kojoj je jedini cilj da vam pruži podršku i motivaciju da pronađete svoj način da pristupite pisanju. 

Kreacija 

I kada kroz proces prebrodimo nekoliko nivoa strahova ono krajnje suočavanje jeste kroz objavljivanje najuspešnijih tekstova ili tekstova sa kojima polaznici najbolje rezonuju. Tekstovi se objavljuju na blogu autorke i to je prvi korak ka njihovoj vidljivosti i prihvatanju činjenice da tekst sada neko može i da pročita. 

Jer naši strahovi nas vode ka našim strastima. Pored velike želje da nešto uradimo, imamo strah da se upustimo u poduhvat, jer se plašimo kakav će ishod da bude. Najbolje rešenje jeste da pokušamo, jer nikada ne znamo da li ćemo da uspemo.