Akcija!

Šrapneli Danilo Lucic

440.00 RSD 350.00 RSD

Zbirka Šrapneli započinje Areteovu ediciju poezije neboPodnama, koja će se truditi da na pravi način mapira savremenu srpsku i stranu poeziju kao i da revidira prevode stranih klasika. Zbirka Šrapneli, pesnika Danila Lučića, svakako je suvereni predstavnik najmodernije srpske poezije i odlikuju je britkost poetskog izraza, kako jezička tako i misaona eksperimentalnost, kao i hrabrost da se progovori o aktuelnim temama koje muče modernog čoveka/čitaoca.

Nema na lageru

Kategorije: , Oznaka:

Opis

Stihovi Šrapnela Danila Lučića dobro pristaju u vlastiti naslov. Oštri su, nerijetko funkcioniraju kao samostalno djelujuće semantičke jedinice – jednom zbijeni, ubrzani izostankom točke, drugi put rasprskavajući se čitavim prostorom stranice, u trećem slučaju atomizirani točkama hipertrofiranim od radijacije – dok se istovremeno, kao dio pojedinačne pjesme ili knjige u cjelini, kondenziraju u čvrsto tijelo. Netko bi mogao pomisliti: recept za bombu. Eksplozivni pakleni stroj.

Marko Pogačar

Negde je eksplodiralo, i šrapneli jezika raspršili su se u novoj poeziji Danila Lučića. Posredujući vrlo raznorodna iskustva, u rasponu od uvida u društvenu stvarnost do demistifikacije intime, lirski glas u ovim „pejzažima od baruta“ uspeva da iznova pokrene – duhovito i bez iluzija, sveže i bez samodovoljnog intelektualizma – pitanja svrhe i upotrebe pesničkog jezika. Stihovi u Šrapnelima ne robuju unapred zadatim teorijama o lirskom govoru i njegovim dometima, već ohrabruju čitalačke asocijacije i donose leksički bogato i ponekad samoironično ispitivanje dodira poezije i egzistencije. Nova pesnička knjiga Danila Lučića zapravo oživljava uvek aktuelna pitanja, ali uz humor i lakoću koji često nedostaju savremenoj lirici.

Goran Korunović

Šrapneli izvesno jesu gest pucnja, najmanje dvovidskih mogućnosti i vektora: autoreferencijalnih, i onih koji svoj pravac i smer ustanovljuju iz potrebe da se razaberu u svemu ovome. Ne izmičući ovom dobrom času sebe koja je čitalac koji nalazi poeziju, zaključujem: da topos samouniženja pred tekstom nakon srednjeg veka, a upravo 2017. godine,  i dalje revnosno melje sebe i ono nešto unutar vlastite osećajnosti;  da je ova suma lirskih tekstova nezanemarljivi prilog proučavanju istorije nekih unutrašnjih municija, naoružanja, pripravnosti, i razoružanja.

Jelena Nidžović

Додатне информације

Autor

Danilo Lučić

Broj strana

71

ISBN

9788680426174

Povez

meki

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar