Akcija!

Šrapneli Danilo Lucic

440.00 RSD 350.00 RSD

Zbirka Šrapneli započinje Areteovu ediciju poezije neboPodnama, koja će se truditi da na pravi način mapira savremenu srpsku i stranu poeziju kao i da revidira prevode stranih klasika. Zbirka Šrapneli, pesnika Danila Lučića, svakako je suvereni predstavnik najmodernije srpske poezije i odlikuju je britkost poetskog izraza, kako jezička tako i misaona eksperimentalnost, kao i hrabrost da se progovori o aktuelnim temama koje muče modernog čoveka/čitaoca.

Kategorije: , Oznaka:

Opis

Stihovi Šrapnela Danila Lučića dobro pristaju u vlastiti naslov. Oštri su, nerijetko funkcioniraju kao samostalno djelujuće semantičke jedinice – jednom zbijeni, ubrzani izostankom točke, drugi put rasprskavajući se čitavim prostorom stranice, u trećem slučaju atomizirani točkama hipertrofiranim od radijacije – dok se istovremeno, kao dio pojedinačne pjesme ili knjige u cjelini, kondenziraju u čvrsto tijelo. Netko bi mogao pomisliti: recept za bombu. Eksplozivni pakleni stroj.

Marko Pogačar

Negde je eksplodiralo, i šrapneli jezika raspršili su se u novoj poeziji Danila Lučića. Posredujući vrlo raznorodna iskustva, u rasponu od uvida u društvenu stvarnost do demistifikacije intime, lirski glas u ovim „pejzažima od baruta“ uspeva da iznova pokrene – duhovito i bez iluzija, sveže i bez samodovoljnog intelektualizma – pitanja svrhe i upotrebe pesničkog jezika. Stihovi u Šrapnelima ne robuju unapred zadatim teorijama o lirskom govoru i njegovim dometima, već ohrabruju čitalačke asocijacije i donose leksički bogato i ponekad samoironično ispitivanje dodira poezije i egzistencije. Nova pesnička knjiga Danila Lučića zapravo oživljava uvek aktuelna pitanja, ali uz humor i lakoću koji često nedostaju savremenoj lirici.

Goran Korunović

Šrapneli izvesno jesu gest pucnja, najmanje dvovidskih mogućnosti i vektora: autoreferencijalnih, i onih koji svoj pravac i smer ustanovljuju iz potrebe da se razaberu u svemu ovome. Ne izmičući ovom dobrom času sebe koja je čitalac koji nalazi poeziju, zaključujem: da topos samouniženja pred tekstom nakon srednjeg veka, a upravo 2017. godine,  i dalje revnosno melje sebe i ono nešto unutar vlastite osećajnosti;  da je ova suma lirskih tekstova nezanemarljivi prilog proučavanju istorije nekih unutrašnjih municija, naoružanja, pripravnosti, i razoružanja.

Jelena Nidžović

Detaljnije informacije

Autor

Danilo Lučić

Broj strana

71

ISBN

9788680426174

Povez

meki

Recenzije

Još nema komentara.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar

Pin It on Pinterest